Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty v aeroponickém systému?

Můžu pěstovat sukulenty v aeroponickém systému?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat sukulenty v aeroponickém systému. Vím, že sukulenty obvykle preferují sušší podmínky a dobrou drenáž, ale slyšel jsem o aeroponice a jak je to vlastně revoluční metoda pěstování rostlin. Mám pocit, že by to mohlo být zajímavé, protože aeroponické systémy poskytují rostlinám vodu a živiny přímo na kořeny v mlžné podobě. Ale zároveň se bojím, že by sukulenty mohly trpět nadměrnou vlhkostí, což by je mohlo zničit. Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním sukulentů v takovýchto systémech? Je potřeba nějak speciálně upravit podmínky, aby se jim dařilo? Mám doma pár kaktusů a dalších sukulentů a rád bych experimentoval, ale nechci je poškodit. Myslíte si, že bych měl začít raději s něčím jiným nebo bysme měli mít na paměti nějaké specifické tipy pro aeroponiku, abychom se vyhnuli problémům? Taky by mě zajímalo, zda jsou nějaké konkrétní druhy sukulentů, které by byly vhodnější pro tuto metodu pěstování než jiné. Díky za vaše rady!

157 slov
1.6 minut čtení
15. 4. 2024
Luboš Hampl

Pěstování sukulentů v aeroponice je celkem risk, protože tyhle rostliny fakt nemají rády moc vlhkosti. Aeroponické systémy dodávají vodu a živiny přímo na kořeny, což může být pro sukulenty problém, pokud se s tím špatně zachází. Takže pokud se rozhodneš zkusit aeroponiku, dej pozor na to, aby jsi jim nedával moc vody, asi by se hodilo zkrátit intervaly mezi zavlažováním nebo snížit frekvenci mlžení. Některé druhy kaktusů nebo méně náchylné sukulenty by mohly fungovat líp než ostatní. Třeba Echeveria nebo Haworthia možná přežijou, ale stejně bych to bral opatrně. Pokud jsi začátečník, možná by bylo lepší začít s něčím, co je víc tolerantní na vlhko, než hned riskovat s drahýma sukulenty.

111 slov
1.1 minut čtení
15. 11. 2022
Milena Vejvodová

Pěstování sukulentů v aeroponice je trochu oříšek, ale jde to. Sukulenty jsou zvyklé na sušší podmínky, takže tady je potřeba mít na paměti, že aeroponika dodává vodu přímo na kořeny a může se snadno stát, že bys je mohl přelít. Klíčem je hodně dobře nastavit intervaly zavlažování a udržovat vzdušnou vlhkost na minimu.

Některé druhy sukulentů, jako třeba některé kaktusy nebo agáve, by mohly být odolnější vůči těm podmínkám. Je dobrý začít s menšími rostlinami nebo experimentovat s pár řízky, abys viděl, jak na to reagují.

Důležitý je taky dobrý vzduchový oběh kolem kořenů, takže pokud máš aeroponický systém s dobrou ventilací a nastavením mlhy, mělo by to fungovat. Ale opravdu to chce být opatrný a sledovat je, aby ses vyhnul hnilobě kořenů. Pokud si nejsi jistý, klidně začni s něčím jiným, dokud se nenaučíš systém lépe ovládat.

138 slov
1.4 minut čtení
29. 1. 2024
Petra Hanzlová
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Srovnání hydroponických systémů: Který vybrat pro vaše potřeby?Zjistěte, jaké hydroponické systémy existují, jejich výhody a nevýhody, a který z nich je nejvhodnější pro vaši pěstební strategii.
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky