Meskalin.cz/Fórum/Jaké mají kaktusy a sukulenty nároky na světlo, když jsou spolu?

Jaké mají kaktusy a sukulenty nároky na světlo, když jsou spolu?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma pár kaktusů a sukulentů a teď se mi vyskytla otázka ohledně jejich společného pěstování. Když je dám dohromady do jedné místnosti, jak to bude s jejich nároky na světlo? Slyšel jsem, že některé sukulenty potřebují více slunce než kaktusy, ale co když je dám vedle sebe? Jaký je ideální režim osvětlení pro obě skupiny? Měla bych je umístit blíže k oknu, nebo raději dál, aby se navzájem nepoškodily? Mám obavy, že pokud budou na jednom místě, jeden z nich může trpět nedostatkem světla, nebo naopak přemírou slunečního záření. Jak to máte vy? Pěstujete je spolu? Jaké máte zkušenosti? Děkuji za rady!

107 slov
1.1 minut čtení
25. 9. 2020
Věra Havlíková

Takže, co se týče světla, tak kaktusy a sukulenty většinou mají dost podobné nároky, ale je pravda, že některý sukulenty můžou potřebovat víc světla. Kaktusy většinou bývají v pohodě na přímém slunci, ale některý sukulenty, třeba ty s jemnějšími listy, můžou mít problém s přímým sluncem a radši si daj trošku stínu. Když je dáš vedle sebe, nejlepší je je umístit blíž k oknu, ale hlídej to – pokud vidíš, že jeden začíná žloutnout nebo se jinak kroutit, tak asi dostává moc. Měj na paměti, že když je tam moc světla, tak někdy stačí trošku posunout. Měl jsem kaktusy a sukulenty vedle sebe a fungovalo to celkem v pohodě, dokud jsem na to dával pozor. Taky zkus otáčet květináče, aby se všichni dostali na stejné světlo. Držím palce!

128 slov
1.3 minut čtení
24. 7. 2022
Vojtěch Světlík

Nedělej si starosti, kaktusy a sukulenty většinou snášejí podobné světelné podmínky. Většina kaktusů preferuje hodně slunce, takže je dávej blíž k oknu, ale pozor na přímé sluneční světlo, pokud je to moc intenzivní. Některé sukulenty potřebují trochu méně světla, ale když je dáš vedle kaktusů, měly by se nějak domluvit. Zkus to tak, že je postavíš k oknu, ale ne úplně přímo na slunce, nebo můžeš použít nějaký závoj (třeba závěs), aby se rozptýlilo to ostré světlo. Sleduj je, jestli se nekroutí nebo neztrácejí barvu – to ti napoví, co potřebují. Obecně platí, že když mají dostatek světla, tak by měly být v pohodě. Takže klidně je pěstuj spolu, akorát si hlídej ty světelné podmínky.

115 slov
1.2 minut čtení
23. 7. 2023
Richard Karásek
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Optimalizace kombinací kaktusů a sukulentů v jedné nádoběObjevte, jak úspěšně pěstovat různé druhy kaktusů a sukulentů společně. Naučte se osvědčené techniky a tipy na optimální umístění, které vám pomohou v...
1000 slov
10 minut čtení
12. 3. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky