Meskalin.cz/Fórum/Jak změny klimatu ovlivňují růst sukulentů?

Jak změny klimatu ovlivňují růst sukulentů?

Zajímalo by mě, jak vlastně změny klimatu a různé extrémní povětrnostní podmínky ovlivňují sukulenty. V posledních letech jsem si všiml, že některé mé rostliny rostou jinak, než tomu bylo dřív. Například, když byla vlhkost vzduchu vyšší, kaktusy a další sukulenty se zdály být mnohem zdravější a plnější. Ale co se stane, když přijde sucho nebo naopak příliš deště? Můžou se vyvinout nějaké nové nemoci nebo škůdci? Jak to vlastně funguje v přírodě? Co třeba teplota? Pokud se globální teploty zvyšují, ovlivní to třeba i místo, kde se tyto rostliny běžně nacházejí? Jak moc je důležité sledovat změny klimatu pro pěstitele sukulentů? Existuje nějaký způsob, jak se s těmito změnami vypořádat nebo jak přizpůsobit péči o tyto rostliny? Myslíte, že byste měli měnit způsob zavlažování nebo hnojení v závislosti na těchto klimatických změnách? Zajímá mě názor ostatních pěstitelů a co všechno jste si všimli během posledních let. Jak se vyrovnáváte s těmito vlivy ve svých domácích zahradách?

156 slov
1.6 minut čtení
21. 11. 2022
Ladislav Krátký

Změny klimatu fakt ovlivňují sukulenty dost. Když je víc vlhkosti, tak to pro ně je dobrý, jak říkáš, vypadají lépe. Ale jak přijde sucho, tak se začnou trápit a můžou uhynout, nebo aspoň ztrácí na kvalitě. Příliš deště zase může způsobit hnilobu kořenů, což je taky špatný. Nové nemoci a škůdci se objevujou častěji, protože teplota i vlhkost ovlivňujou jejich životní cykly. Zvyšující se teploty opravdu mění podmínky, kde rostou. Kaktusy a další sukulenty si zvykají na teplo a sucho, ale jestli to půjde dál, nevíme, co se stane. Sledovat změny klimatu je pro pěstitele důležitý, aby byli připravení. Co se týče péče, určitě bych uvažoval o úpravě zavlažování podle aktuálních podmínek – třeba víc zalévat při suchu a míň při vyšší vlhkosti. Takže jo, je potřeba se přizpůsobovat. V mých zahradách jsem si všiml, že musím být víc opatrný se zálivkou a kontrolovat kořeny častěji.

146 slov
1.5 minut čtení
27. 9. 2024
David Odehnal

Změny klimatu mají na sukulenty určitě vliv. Zvyšující se teploty a extrémní počasí, jako jsou sucha nebo naopak přívalové deště, narušují jejich růst. Když je vlhkost vysoká, tak opravdu vypadají zdravěji, jak píšeš. Ale když přijde sucho, mohou začít chřadnout nebo i uhynout. Na druhou stranu, moc vody může způsobit hnilobu kořenů a rozvoj různých chorob, což je dost problém. Co se týče škůdců, ti se také mohou přizpůsobit změnám klimatu a objevovat se v nových oblastech. Teplota má taky zásadní roli – některé sukulenty nemají rády vysoké teploty a mohou být stresované, což ovlivní jejich růst a květ. Sledování těchto změn je pro pěstitele důležité, protože péče o sukulenty se musí přizpůsobit aktuálním podmínkám. Třeba upravit zavlažování podle toho, co zrovna venku panuje. Měnit třeba hnojení v závislosti na tom, jak rostliny reagují na změny, taky dává smysl. Já osobně mám pocit, že musím být víc pozorný k tomu, jak moje rostliny vypadají a co potřebují. Všechno to souvisí s tím, jak se klima mění.

166 slov
1.7 minut čtení
29. 7. 2024
Jana Kafková
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Jak se počasí měnící klima projevuje na sukulentech: Krátkodobé a dlouhodobé efektyZjistěte, jak měnící se klimatické podmínky a extrémní počasí ovlivňují zdraví a růst sukulentů. Podívejte se na krátkodobé a dlouhodobé efekty na tyt...
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky