Meskalin.cz/Fórum/Má víc deště vliv na moje rostliny?

Má víc deště vliv na moje rostliny?

Nedávno jsem si začal všímat, že naše zahrada je teď po těch deštích úplně jiná. Když jsem zakládal záhon s kaktusy a sukulenty, doufal jsem, že jim dopřeju to nejlepší prostředí pro růst. Ale teď mám obavy, jestli náhodou ta spousta deště nemá spíš negativní vliv na moje rostliny. Mám pocit, že kaktusy, které jsem si tak pečlivě vybral, se teď nevyvíjejí tak, jak bych chtěl. Je pravda, že milují sucho, ale co když je ta nadměrná vláha nějakým způsobem poškozuje? Vím, že některé rostliny potřebují hodně vody a jiné zase trpí, když je jí moc. Jak to tedy vlastně je? Jaký má víc deště vliv na rostliny jako jsou kaktusy a sukulenty? Mohu očekávat nějaké problémy jako hnilobu kořenů nebo plísně? A co třeba péče o půdu? Je potřeba ji nějak upravit, aby lépe odváděla vodu, nebo třeba přidat písek? Jak to řešíte vy ostatní? Případně znáte nějaké tipy nebo triky, které by mohly pomoci? Děkuju za všechny rady!

160 slov
1.6 minut čtení
24. 6. 2023
Marek Soukup

Jo, víc deště opravdu může mít na kaktusy a sukulenty negativní vliv. Tyhle rostliny jsou přizpůsobené na sucho, takže když dostanou moc vody, můžou začít trpět hnilobou kořenů. Pokud máš pořádnou drenáž, tak to trochu pomůže, ale pokud je půda příliš mokrá, tak se to nevyhnutelně projeví. Je dobré zkontrolovat, jestli máš správnou směs půdy – ideálně by tam měl být písek nebo perlitu, aby to lépe odvodňovalo. Pokud vidíš nějaké známky hniloby nebo plísně, můžeš zkusit rostliny přesadit do suššího substrátu. A sleduj je, jestli se nezdají oslabené nebo žloutnou. V případě moc deštivých období bych doporučil i nějaké provzdušnění půdy – prostě ji prohrábnout, aby se vzduch lépe dostal k kořenům.

113 slov
1.1 minut čtení
15. 11. 2024
Antonín Bárta

Jo, víc deště může mít na kaktusy a sukulenty fakt negativní vliv. Tihle rostliny jsou zvyklý na sucho a přemokření jim prostě nesvědčí. Můžeš mít problém s hnilobou kořenů, což je dost častý, když mají moc vody. Plíseň taky není vzácná, hlavně v takových vlhkých podmínkách. Co se týče půdy, určitě bys měl přemýšlet o jejím zlepšení. Přidání písku nebo perlit může pomoct, aby lépe odváděla vodu. Také se ujisti, že máš dobré odvodnění v květináčích nebo záhonech. Vím, že to může být stresující, ale zkus rostliny trošku ochránit před těmi dešti třeba nějakým přístřeškem nebo je přesunout na sušší místo, pokud je to možné. Každopádně sleduj, jak reagují a podle toho něco dělej.

114 slov
1.1 minut čtení
17. 10. 2024
Zuzana Malíková
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Jak se počasí měnící klima projevuje na sukulentech: Krátkodobé a dlouhodobé efektyZjistěte, jak měnící se klimatické podmínky a extrémní počasí ovlivňují zdraví a růst sukulentů. Podívejte se na krátkodobé a dlouhodobé efekty na tyt...
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky