Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy žít i v jiných typech klimatu než tropickém?

Můžou kaktusy žít i v jiných typech klimatu než tropickém?

Zajímalo by mě, jestli je možné, aby kaktusy přežily i v jiných typech klimatu, než je to typické tropické prostředí, ve kterém se většinou pěstují. Například co třeba mírné klima, kde se teploty v zimě dostávají pod bod mrazu? Mám na mysli konkrétně, jak by se chovaly kaktusy v oblastech s výraznými ročními obdobími, nebo dokonce v chladnějších zemích. Existují nějaké druhy, které jsou odolné vůči chladu nebo vlhkosti? Jak by se měly pěstovat a co je potřeba udělat, aby byly zdravé a silné? Slyšel jsem o některých rostlinách, které mohou přežít i mrazivé noci, ale nevím, do jaké míry to platí pro kaktusy. Mohou se přizpůsobit různým klimatickým podmínkám nebo jsou vyloženě závislé na specifických podmínkách, které jim poskytuje tropické prostředí? Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti, které by mi mohli pomoci pochopit, jak to s těmito fascinujícími rostlinami vlastně je?

142 slov
1.4 minut čtení
15. 7. 2023
Markéta Kratochvílová

Kaktusy jsou fakt zajímavý, protože se dají pěstovat i v mírnějším klimatu, ale musíš dávat pozor. Některé druhy, jako třeba kaktus Opuntia (hruškový kaktus), jsou docela odolné vůči chladu a zvládnou i mrazy, takže se dají pěstovat venku v oblastech, kde zima není extrémní. Důležitý je, aby měly dobrou drenáž a nebyly v mokru, jinak by mohly snadno uhynout. Na zimu je dobrý je chránit před mrazem třeba mulčováním nebo je přesunout do chladného skleníku.

Co se týče vlhkosti, většina kaktusů nesnáší příliš vlhko, takže pokud je máš venku, dej pozor na to, aby nebyly vystaveny dešti nebo vlhkosti ze sněhu. Můžeš taky zkusit pěstovat kaktusy v květináčích, což ti dá větší kontrolu nad podmínkami. Takže jo, kaktusy můžou žít i mimo tropy, hlavně když se vybere správnej druh a trošku se o ně postaráš.

134 slov
1.3 minut čtení
22. 11. 2023
Dana Bartošová

Jo, kaktusy můžou přežít i v mírnějším klimatu. Není to sice tak běžné, ale existují druhy, co snášejí chlad. Například kaktus Echinocereus nebo Opuntia (taky se říká nopál) jsou docela odolné a zvládnou i mrazy, když jsou dobře zakryté. No, samozřejmě je důležitý dobře je pěstovat, aby měly dostatek slunce, ale taky se jim nesmí moc zalévat, hlavně v zimě. Když přijde zima, tak je dobrý je nějak chránit, třeba je přenést do chladnější místnosti nebo je obalit. V mírnějším klimatu se s nimi dá pracovat, jen je potřeba trochu víc dávat pozor na tu vlhkost a teplotu. Takže jo, kaktusy nejsou jen pro tropy, stačí si vybrat ty správný druhy a umět se o ně postarat.

117 slov
1.2 minut čtení
3. 6. 2023
Ondřej Kratochvíl
Meskalin.cz/Články/Kaktusy a souvislost s týdny rain forestu
Vztah mezi kaktusy a biodiverzitou v tropických ekosystémech: Klíčové faktory přežitíProzkoumejte fascinující vztah mezi kaktusy a biodiverzitou v tropických ekosystémech. Tento článek odhaluje, jak kaktusy ovlivňují životní prostředí ...
1000 slov
10 minut čtení
15. 1. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky