Meskalin.cz/Fórum/Co potřebují kaktusy k růstu a jak se o ně starat?

Co potřebují kaktusy k růstu a jak se o ně starat?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám takový dotaz ohledně kaktusů, protože jsem si nedávno pořídil pár krásných kousků a rád bych se o ně postaral co nejlépe. Zajímalo by mě, co přesně tyto rostliny vlastně potřebují, aby se jim dařilo. Je to pravda, že kaktusy nemají rády moc vody? Jak často je tedy zalévat, když je to tak rozdílné od jiných rostlin? A co světlo? Kolik slunce by měly dostávat? Slyšel jsem, že některé kaktusy dokonce potřebují speciální substrát, tak bych chtěl vědět, jaký ten správný substrát by měl být. Existuje něco, co by mohlo pomoci urychlit jejich růst nebo je nějak podpořit v tom, aby byly silnější? Co třeba hnojivo, používá se to u kaktusů? Pokud ano, tak jaké je pro ně nejlepší a kdy ho aplikovat? A teď ke škůdcům – jak poznám, že můj kaktus má nějaké problémy s parazity nebo nemocemi? Jak se o to postarat, abych nezničil rostlinu? Předem děkuji za všechny rady a zkušenosti!

159 slov
1.6 minut čtení
27. 10. 2021
Vlastimil Janoušek

Kaktusy jsou fajn, ale fakt si musíš dávat pozor na pár věcí. Voda je pro ně velký téma – jo, nemají rády vlhkost, takže zalévej jenom tak jednou za měsíc, v zimě klidně ještě míň. Až na jaře začnou růst, tak to můžeš přidat, ale furt s rozumem. Co se slunce týče, kaktusy milujou světlo, ideál je nějaký slunný okno, ale nezapomeň je trošku aklimatizovat, jinak je spálíš. Substrát – určitě kup speciální pro kaktusy nebo si udělej vlastní s pískem a perlitem, aby to dobře odvodnilo. Hnojivo? Jasně, používej lehký hnojivo na sukulenty a dávej to tak jednou za měsíc v období růstu (jaro/léto). Škůdci? Sleduj je na listech a kolem kořenů. Když vidíš nějaký fleky nebo pavučinky, zkus insekticid nebo mýdlovou vodu. A kdyby ses bál o kořeny, tak opatrně je vyndej a zkontroluj. Držím palce, ať ti kaktusy prosperujou!

142 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2022
Luboš Havlík

Kaktusy jsou super rostliny, co potřebují hlavně hodně světla a málo vody. Takže pokud je máš doma, dej je na slunné místo, ideálně na okno, kde svítí slunce většinu dne. Zalévat bys je měl tak jednou za dva týdny v létě a v zimě ještě méně. Hlavní je nechat substrát úplně proschnout mezi zálivkami, jinak ti můžou uhnívat kořeny. Co se týče substrátu, kup si speciální směs pro kaktusy, ta je vzdušná a dobře odvodňuje. Můžeš přidat i trochu písku nebo perlitu, aby to bylo ještě lepší.

Hnojivo? No, to můžeš použít tak na jaře a v létě, ale dávkuj opatrně – nějaké hnojivo s nízkým obsahem dusíku je fajn. Pokud uvidíš na kaktusu nějaký prach nebo pavučinky, tak to může být příznak škůdců. Podívej se na to blíž, jestli nemá na sobě třeba mšice nebo červce. Bojovat s tím můžeš buď speciálními postřiky nebo vodou s mýdlem.

Takže to shrnu: hodně světla, málo vody, dobrý substrát a občasné hnojení. A dávej pozor na škůdce! Držím palce!

166 slov
1.7 minut čtení
9. 10. 2020
Monika Kříčková
Meskalin.cz/Články/Kaktusy a souvislost s týdny rain forestu
Vztah mezi kaktusy a biodiverzitou v tropických ekosystémech: Klíčové faktory přežitíProzkoumejte fascinující vztah mezi kaktusy a biodiverzitou v tropických ekosystémech. Tento článek odhaluje, jak kaktusy ovlivňují životní prostředí ...
1000 slov
10 minut čtení
15. 1. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky