Meskalin.cz/Fórum/Proč mi listy bonsaje usychají?

Proč mi listy bonsaje usychají?

Mám bonsaj, který jsem si pořídil před pár měsíci, a teď se mi zdá, že začíná být v problémech. Listy se mi začaly zbarvovat do žluta a některé dokonce úplně usychají. Hledal jsem informace na internetu, ale nenašel jsem nic, co by mi konkrétně pomohlo. Myslím, že jsem mu dal dostatek světla, ale možná to není to pravé místo? Nejspíš je dost možné, že jsem ho zaléval špatně nebo dokonce moc často. Jak poznám, jaký je ideální režim zalévání pro bonsaje? Přemýšlel jsem také o tom, jestli mu dává špatnou zálivku třeba tvrdá voda z kohoutku, nebo jestli to může mít spojitost s hnojením. Používám nějaké univerzální hnojivo, ale nevím, jestli je to pro bonsaj to správné. Je taky možné, že se mu nelíbí změny teploty v místnosti? Mám pocit, že se mi listy kroutí a vysušují i kvůli tomu. Možná by pomohlo přesunout ho na jiné místo nebo ho chránit před průvanem. Zkrátka teď nevím, co dělat! Můžete mi poradit? Jaké kroky bych měl udělat, abych zachránil svou bonsaj? Co děláte vy, když se vám stane něco podobného? Děkuju za jakoukoliv radu!

183 slov
1.8 minut čtení
7. 10. 2021
Milan Tomeš

Takže, to je fakt nepříjemný. U bonsají je spousta věcí, co můžou ovlivnit zdraví. Žloutnutí listů a jejich schnutí může být znakem několika problémů. První věc, kterou je dobrý zkontrolovat, je zalévání. Bonsaje nemají rády přemokření ani sucho. Zkus zjistit, jestli máš substrát pořád vlhký nebo naopak úplně suchý. Ideálně bys měl zalévat, když vrchní vrstva substrátu vyschne, ale je to fakt individuální podle druhu bonsaje a ročního období.

Co se týče světla, bonsaje potřebují dostatek rozptýleného světla, ale ne přímý žár. Taky si dej pozor na průvan nebo teplotní šoky – to může být stresující. Pokud používáš tvrdou vodu z kohoutku, tak to taky může být problém, zkus radši dešťovku nebo filtraci.

Hnojení – univerzální hnojivo nemusí být ideální, zkus najít něco speciálně pro bonsaje, aby měly správné živiny v správným poměru. A pokud jsi nedávno přesunul bonsaj nebo změnil jeho místo, tak to může mít vliv na adaptaci rostliny.

Zkrátka, chce to pozornost a možná i trochu experimentování s podmínkami. Snaž se ho zasadil do stabilního prostředí a dodávej mu jen to, co potřebuje.

174 slov
1.7 minut čtení
2. 1. 2025
Milan Kafka

Takže, pokud ti bonsaj usychá, může to být víc faktorů. Zpravidla začínají žloutnout listy kvůli přelití nebo málo světla. Zkus si vzpomenout, jak často ho zaléváš. Obecně se doporučuje, aby substrát mezi zálivkami trochu proschnul. Co se týče světla, bonsaje mají rády dostatek rozptýleného slunce, takže se ujisti, že ho nemáš na přímém slunci celý den, ale ani ve tmě.

Tvrdá voda z kohoutku může fakt narušit růst, zkus raději dešťovku nebo filtrovanou vodu. Hnojení je taky důležitý – univerzální hnojivo často nepostačuje. Lepší je speciální hnojivo na bonsaje s nízkým obsahem dusíku.

Teplota a průvan taky hrajou roli; bonsaje nemají rády extrémní změny teplot. Zkus je přesunout na klidné místo bez průvanu a kontroluj teplotu v místnosti. Všechno tohle může mít vliv na to, jak se tvůj bonsaj cítí. Buď trpělivý a sleduj ho, třeba to půjde zachránit!

139 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Irena Rozsypalová
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a jak se jim vyhnoutObjevte, jaké jsou nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a naučte se, jak se jim vyhnout pro zdravý a krásný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
10. 4. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky