Meskalin.cz/Fórum/Můžu bonsai dát na slunce nebo do stínu?

Můžu bonsai dát na slunce nebo do stínu?

Zdravím všechny milovníky rostlin, chtěl bych se zeptat na něco, co mě trápí ohledně mé bonsai. Mám ji už nějakou dobu a jsem si jistý, že jí chci dopřát to nejlepší. Vím, že bonsaie jsou poměrně citlivé a každá odrůda má své speciální potřeby, ale jak je to vlastně se světlem? Můžu ji dát na přímé slunce, nebo je lepší ji mít někde ve stínu? Slyšel jsem, že některé bonsaie potřebují hodně světla, zatímco jiné by mohly trpět, když je přehřeju. Jak to tedy je? A co když bych ji dal na místo, kde by byla vystavená střídání stínu a slunce během dne? Myslíte, že by to mohlo ovlivnit její růst nebo zdraví? Chci se ujistit, že dělám všechno správně. Jaké máte zkušenosti s umístěním bonsai? Děkuji moc za jakékoliv rady a tipy!

133 slov
1.3 minut čtení
3. 5. 2020
Zdeněk Hrdlička

Takže, ohledně bonsai a světla – to fakt záleží na druhu, co máš. Obecně platí, že většina bonsají potřebuje dostatek světla, ale ne každý snese přímé slunce celý den. Třeba fíkovník nebo borovice by měly být na slunci, ale něco jako japonský javor může potřebovat víc stínu. Pokud ji dáš na místo, kde je střídání stínu a slunce, mohlo by to být fajn, ale pozor na extrémy! Přílišná změna může způsobit stres. Ideální je najít rovnováhu – tak nějak částečné slunce je obvykle dobrý kompromis. Pokud vidíš, že listy začínají žloutnout nebo uvadat, zkus ji přemístit. Sleduj ji a upravuj umístění podle její reakce. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
24. 5. 2023
Romana Svobodová

Tak to je dobrá otázka. Obecně platí, že bonsaie mají různý požadavek na světlo, záleží na druhu. Některé potřebují fakt hodně slunce, jiný spíš polostín. Třeba borovice nebo japonské javorové bonsaie snesou sluneční svit, ale pozor na přehřátí a spálení listů. Pokud je chceš mít venku, dej je raději na místo, kde je dopolední slunce a odpoledne už trochu více stínu. Střídání slunce a stínu může být pro někoho ideální, jen musíš hlídat, aby se přizpůsobily. Zkus sledovat, jak reagují - pokud začnou žloutnout nebo opadávat, tak to asi není ono. Měj na paměti pravidelnou zálivku a v létě je třeba víc hlídat vlhkost. Takže experimentuj, ale buď pozorný k tomu, co ti bonsai říká.

115 slov
1.2 minut čtení
29. 5. 2024
Karel Jirka
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a jak se jim vyhnoutObjevte, jaké jsou nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a naučte se, jak se jim vyhnout pro zdravý a krásný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
10. 4. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky