Meskalin.cz/Fórum/Kdy a jak často hnojit malé bonsaje?

Kdy a jak často hnojit malé bonsaje?

Zdravím všechny pěstitele bonsají! Mám menší dotaz ohledně hnojení mých malých bonsají. Chtěl bych vědět, kdy je nejlepší čas začít s hnojením, a také jak často bych měl hnojit, aby moje rostlinky dobře prospívaly. Je nějaké specifické období v roce, kdy je hnojení důležitější, nebo se to dá dělat celoročně? A co se týče typu hnojiva, existují nějaké doporučení pro bonsaje, které by mohly mít jiný požadavek na živiny než běžné rostliny? Opravdu si nejsem jistý, jestli mám používat tekuté hnojivo, granule nebo něco jiného. Jaké jsou vaše zkušenosti s frekvencí hnojení malých bonsají? Je lepší hnojit častěji v menších dávkách, nebo raději méně často, ale s větším množstvím? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože chci, aby moje bonsaje vypadaly co nejlépe. Díky moc za pomoc!

128 slov
1.3 minut čtení
2. 11. 2024
Elena Horáková

Takže, hnojení bonsají je fakt důležitý. Obecně začínáš na jaře, když rostlinky začnou růst. Hnojit bys měl tak jednou za 2-4 týdny, záleží na tom, jak intenzivně rostou. V létě, kdy je teplo a sluníčko, můžeš klidně hnojit častěji, ale pozor na přehnojení. Na podzim už to chce trochu ubrat a v zimě většinou hnojit vůbec nemusíš, protože rostliny spí. Co se týče hnojiva, doporučuji tekuté, protože se líp vstřebává a můžeš ho lehce dávkovat. Granulované hnojivo taky funguje, ale chce to víc času na rozpuštění. Jinak platí, že radši častěji menší dávky než jednou za čas hodně. Tak ať se ti daří!

103 slov
1 minut čtení
24. 6. 2024
Monika Konečná

Hnojení bonsají je fakt důležitý. Ideálně začni na jaře, když rostliny začínají růst. Většinou hnojím jednou za měsíc, ale při aktivním růstu klidně i častěji. V létě, když je horko a bonsaje hodně rostou, tak si dej pozor na dávkování. Méně častěji a víc hnojiv je lepší než moc najednou. Na podzim už zpomalím, protože rostlinky se připravujou na zimu.

Co se týče hnojiva, doporučuji tekuté hnojivo pro bonsaje, protože se dobře vstřebává a dá se snadno naředit. Granule taky jdou, ale s tím je víc práce. Obecně platí, že bonsaje potřebují vyvážený poměr živin, takže něco jako NPK 5-5-5 nebo podobně by mělo stačit.

A ještě jedna věc – nezapomeň na pravidelnou zálivku. Když jsou bonsaje suchý, tak ani hnojivo příliš nepomůže. Takže soustřeď se i na tohle a tvoje bonsaje budou zdravý a hezký!

134 slov
1.3 minut čtení
20. 11. 2022
Jarmila Pazderová
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Optimální substráty a hnojení pro malé bonsaje: Co zvolit a proč?Objevte, jak správný substrát a hnojení mohou ovlivnit zdraví vašich malých bonsají. Získejte tipy na optimální směsi a výběr hnojiv pro nejlepší růst...
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky