Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít univerzální zeminu pro bonsaje?

Můžu použít univerzální zeminu pro bonsaje?

Zajímá mě, jestli je možné použít univerzální zeminu na pěstování bonsají. Slyšel jsem, že bonsaje vyžadují speciální substrát pro optimální růst a zdraví, ale co když použiju tu běžnou univerzální? Mám doma nějakou zeminu, co jsem koupil v zahradnictví a říkal jsem si, jestli by to mohlo fungovat. Vím, že bonsaje mají specifické požadavky na odvodnění a vzdušnost, ale tak jsem si říkal, že ta univerzální zemina by mohla být dobrá alternativa. Nevíte někdo, jaké jsou hlavní rozdíly mezi univerzální zeminou a substrátem určeným přímo pro bonsaje? A co se třeba týká živin, nebude ta univerzální zemina příliš těžká nebo naopak příliš lehká? Je tu někdo, kdo má zkušenosti s pěstováním bonsají v univerzální zemině? Jaké byly výsledky? Měl bych se spíše držet specializovaných substrátů nebo to risknout s tím, co mám doma? Rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří už něco takového zkoušeli.

146 slov
1.5 minut čtení
7. 3. 2024
Lukáš Vyskočil

No, univerzální zemina pro bonsaje moc nedoporučuju. Bonsaje potřebují specifický substrát, co dobře odvádí vodu a je vzdušný, jinak můžeš mít problém s kořeny. Když dáš bonsaj do normální zeminy, může snadno zadržovat vodu a to pak vede k hnilobě kořenů. Ta univerzální zemina je většinou těžší a moc výživná, což pro bonsaje není ideální. Většina lidí, co se bonsajim věnuje, radši používá speciální směsi s pískem nebo akadamou. Zkoušet to s univerzální zeminou můžeš, ale asi to nebude ideální. Lepší bude pořídit si něco určenýho přímo na bonsaje, uvidíš, že s tím poroste líp.

95 slov
1 minut čtení
10. 1. 2024
Blanka Dubská

Univerzální zemina by mohla fungovat na začátek, ale pro bonsaje to není ideální. Tyhle rostliny potřebujou fakt dobrý odvodnění a vzdušnost, což univerzální zemina často nenabízí. Ta je většinou víc těžká a zadržuje vodu, což může vést k hnilobě kořenů. Bonsaje mají svoje specifický potřeby, hlavně co se týče pH a živin. Můžeš risknout použít tu zeminu, co máš doma, ale doporučuju smíchat ji třeba s nějakým pískem nebo štěrkem, aby se zlepšila drenáž. Někteří lidi se snaží pěstovat bonsaje v univerzální zemině a výsledek je takový rozporuplný – některým to jde, jiným ne. Když chceš, aby ti bonsaj prospívala, radši se drž specializovaných substrátů. Určitě to stojí za tu investici.

111 slov
1.1 minut čtení
11. 12. 2024
Monika Vlková
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Optimální substráty a hnojení pro malé bonsaje: Co zvolit a proč?Objevte, jak správný substrát a hnojení mohou ovlivnit zdraví vašich malých bonsají. Získejte tipy na optimální směsi a výběr hnojiv pro nejlepší růst...
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky