Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mám sukulenty na místě bez slunce?

Co dělat, když mám sukulenty na místě bez slunce?

Mám takovou situaci, že moje sukulenty jsou na místě, kde je opravdu málo slunečního světla. Zkoušel jsem je přemístit, ale prostě nemám v bytě žádné jiné místo, kde by byly lépe osvětlené. Obávám se, že bez dostatku slunce začnou umírat nebo nebudou růst tak, jak by měly. Chtěl bych se s vámi podělit o své starosti a zeptat se, co mám dělat. Jsou nějaké speciální tipy na péči o sukulenty v takovém prostředí? Můžu zkusit použít umělé osvětlení nebo je lepší zvolit nějaké odolnější rostliny? Mám strach, že mi úplně uhynou, když jsou pořád ve stínu. Jaké druhy sukulentů jsou tolerantnější k méně světlu? Všechno jsem zatím pěstoval na okně, takže jsem zvyklý na silné slunce a teď je to úplně jiná situace. Hledám rady od zkušenějších pěstitelů, kteří už něco podobného zažili. Jaké máte zkušenosti s pěstováním sukulentů v těchto podmínkách? Odpovědi a tipy budou moc vítané! Děkuju.

149 slov
1.5 minut čtení
10. 3. 2023
Petr Šulc

Když máš sukulenty na místech bez slunce, může to být fakt problém. Tyhle rostliny většinou potřebují hodně světla, ale pokud nemáš jinou možnost, tak zkus umělé osvětlení. LEDky jsou dobrá volba, protože nezabírají moc místa a mají nízkou spotřebu. Vydávají dost světla pro fotosyntézu. Pokud se rozhodneš pro umělé osvětlení, dej je pod něj na alespoň 10-12 hodin denně.

Co se týče druhů sukulentů, některé jsou odolnější na méně světla – třeba Haworthia nebo Gasteria. Ty zvládnou slabší podmínky líp než klasické kaktusy nebo Echeverie. Mysli ale na to, že i tak budou růst pomaleji a možná nebudou tak hezké jako na slunci.

Jinak, snaž se je aspoň občas otáčet, aby se nekroutily k jediné části světla. A sleduj, jak vypadají – když začnou být příliš vytáhlé nebo bledé, je to signál, že toho světla mají málo. Takže pokud se ti podaří přidat nějaké to umělé osvětlení nebo zvolíš ty odolnější druhy, mohl bys mít šanci je udržet při životě. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
9. 12. 2024
Michaela Zajícová

Když nemáš moc slunce, tak to fakt není jednoduchý. Sukulenty potřebují světlo, ale i tak existují nějaké triky. Zkus použít umělé osvětlení, třeba LEDky, to může dost pomoct. Dáš je na časovač, aby měly světlo pár hodin denně. Jestli se ti nechce do umělého světla, tak zkus třeba Haworthia nebo Sansevieria, ty zvládnou i horší světelné podmínky. A nezapomeň na správnou zálivku, v méně osvětlených místech potřebují sukulenty méně vody. Takže to chce sledovat, jak reagují a případně se s tím popasovat. Držím palce, ať to zvládneš!

87 slov
0.9 minut čtení
12. 10. 2024
Miroslav Suchý
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Jak správně zavlažovat kaktusy a sukulenty: Časté chyby a řešeníObjevte, jak správně zavlažovat kaktusy a sukulenty a vyvarujte se častým chybám, které mohou ohrozit zdraví těchto fascinujících rostlin!
1000 slov
10 minut čtení
5. 12. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky