Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Zajímalo by mě, jaký substrát je vlastně nejlepší pro pěstování kaktusů. Mám pár malých kousků, které jsem dostal od kamaráda, a chtěl bych se o ně postarat co nejlépe. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují něco speciálního, ale nejsem si úplně jistý, co to přesně znamená. Vím, že je důležité mít dobrou drenáž, aby se kořeny nezapařily, ale co jiného bych měl zohlednit? Mám používat nějakou hotovou směs nebo si to udělat sám? Co třeba písek nebo perlit? A jaké další ingredience by mohly pomoci? Vím, že některé zdroje doporučují přidat i zeminu pro orchideje nebo kokosové vlákno. Jaké máte zkušenosti s různými typy substrátu a jaké jsou vaše tipy na ideální směs pro kaktusy? Děkuji všem za rady a doufám, že se mi podaří udržet tyhle krásné rostliny při životě!

130 slov
1.3 minut čtení
24. 2. 2024
Alena Kašparová

Pro kaktusy je fakt důležitá dobrá drenáž, takže substrát by měl být lehký a propustný. Můžu doporučit směs písku, perlitu a nějaké klasické zeminy. Třeba poměr 1:1:1 funguje dobře. Pokud chceš, můžeš přidat i kousky štěrku nebo drceného keramzitu, co zlepší odvodnění. Hotové směsi pro kaktusy jsou taky fajn, ale většinou si je lidi dělají sami, protože tak víš, co tam opravdu dáváš. Někteří dávají do substrátu i kokosové vlákno nebo zeminu pro orchideje, to prý pomáhá udržet vlhkost, ale je potřeba s tím opatrně, aby to nebylo moc mokré. Takže zkus experimentovat a uvidíš, co tvým kaktusům sedne nejlíp!

100 slov
1 minut čtení
19. 2. 2024
Vladimíra Hlaváčová

Nejlepší substrát pro kaktusy by měl být hodně propustný a mít dobrou drenáž. Můžeš použít hotovou směs na kaktusy, co se prodává v květinářstvích, ale klidně si udělej vlastní. Základní složky jsou hlinitá půda, písek a perlit nebo štěrk. Poměr zhruba 1:1:1 může fungovat dobře. Písek pomáhá odvádět vodu a perlit zaručí provzdušnění. Někteří pěstitele přidávají i kokosové vlákno nebo zeminu pro orchideje, což může být taky fajn, ale hlavně se vyhýbej těžkým substrátům, který drží vodu. Kaktusy fakt nesnášejí mokro, takže se neboj experimentovat s poměry, dokud nenajdeš to pravé. Hodně štěstí s pěstováním!

95 slov
1 minut čtení
7. 11. 2024
Antonín Prokop
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Pěstování kaktusů: Základní tipy a triky pro úspěšné zakořeněníObjevte fascinující svět pěstování kaktusů! Tento článek vám nabídne praktické rady, jak správně zasadit a pečovat o kaktusy, aby zůstaly zdravé a krá...
1000 slov
10 minut čtení
17. 11. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky