Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat kaktusy venku?

Můžu pěstovat kaktusy venku?

Zajímá mě, jestli je možné pěstovat kaktusy venku v našich podmínkách. Jsem nadšený zahradník a mám už nějaké zkušenosti s pěstováním různých rostlin, ale s kaktusy jsem to ještě nezkoušel. Přemýšlím, jestli by se jim venku dařilo, nebo jestli bych měl raději zůstat u pěstování uvnitř. Jaké druhy kaktusů by mohly být vhodné pro venkovní prostředí? A co třeba klima a počasí? U nás v zimě bývá dost zima a občas i sníh, tak nevím, jestli by to pro ně nebylo moc drsné. Jak se o ně postarat, aby přežily venku? Mám také strach z případného přelití, když bude pršet. Mohou být kaktusy vystavené dešti bez obav? A co slunce, jsou schopné unést přímé sluneční paprsky po celý den? Zkrátka mě zajímají veškeré aspekty pěstování kaktusů na zahradě, od jejich výběru až po péči o ně v různých ročních obdobích. Vím, že existují různé triky a tipy, které by mi mohly pomoci vyhnout se chybám. Budu moc vděčný za každou radu nebo zkušenost, kterou mi můžete poskytnout!

167 slov
1.7 minut čtení
11. 6. 2024
Anna Vyskočilová

Jasně, kaktusy venku pěstovat můžeš, ale je to trochu oříšek. Záleží na tom, kde bydlíš a jaký máš klima. Některé druhy, jako třeba Opuntia (nopál), Echinocereus nebo Ferocactus, zvládnou i chladnější počasí a sníh, ale většina kaktusů potřebuje teplo a sucho. V zimě je nejlepší je chránit před mrazem, klidně je přikryt nějakou netkanou textilií nebo je na zimu přenést do chladné místnosti.

Když už je pěstuješ venku, dej pozor na zalévání. Kaktusy nesnášejí přemokření, takže se vyhni tomu, aby stály ve vodě, což se může stát při deštích. Můžeš udělat nějaký drenážní systém nebo je zasadit do vyvýšených záhonů. Slunce? No, většina kaktusů miluje sluneční paprsky, ale v létě je dobré jim občas poskytnout stín, hlavně když jsou nově zasazené.

Celkově chce to zkoušet a pozorovat, co jim vyhovuje. Zkušenosti jsou nejlepší učitelé. Tak hodně štěstí!

135 slov
1.4 minut čtení
21. 12. 2024
David Rada

Pěstování kaktusů venku je určitě možné, ale záleží na druhu kaktusu a podmínkách, které mu můžeš nabídnout. Pokud máš v zimě nízké teploty a sníh, tak bys měl vybírat opravdu odolné druhy, jako jsou třeba Opuntia (písečné kaktusy) nebo Echinocereus. Tyto druhy snášejí chlad lépe než jiné. Musíš si ale dávat pozor na to, aby byly na slunném místě, protože kaktusy milují slunce a potřebují ho hodně, ideálně aspoň 6 hodin denně.

Co se týče deště, tak to je trochu ošemetný. Kaktusy nemají rády přemokření, takže pokud máš hodně deštivou sezónu, zkus je zasadit do dobře odvodněné půdy nebo do vyvýšených záhonů. Můžeš také použít mulč, aby se zabránilo hromadění vody kolem kořenů.

Zimní péče je důležitá – pokud teploty spadnou hodně pod nulu, může být lepší je na zimu přenést dovnitř nebo alespoň na chráněné místo. Když už mluvíme o zalévání, pamatuj si, že radši méně než víc – kaktusy se dají zalévat v létě, ale v zimě bys měl skoro přestat. Takže jo, jde to, ale chce to vybrat správné druhy a dávat pozor na počasí.

178 slov
1.8 minut čtení
29. 11. 2024
Šárka Doleželová
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Pěstování kaktusů: Základní tipy a triky pro úspěšné zakořeněníObjevte fascinující svět pěstování kaktusů! Tento článek vám nabídne praktické rady, jak správně zasadit a pečovat o kaktusy, aby zůstaly zdravé a krá...
1000 slov
10 minut čtení
17. 11. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky