Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro exotické rostliny?

Jaké hnojivo je nejlepší pro exotické rostliny?

Zajímá mě, jaké hnojivo byste doporučili pro exotické rostliny, zejména pro kaktusy a sukulenty. Myslím si, že tyto rostliny mají specifické potřeby, co se týče živin, ale nejsem si jistý, co přesně vybrat. Existuje nějaké univerzální hnojivo, které by fungovalo pro většinu z nich? Nebo jsou lepší speciální směsi určené přímo pro kaktusy a sukulenty? Jak často by se takové hnojivo mělo aplikovat? A co třeba organická hnojiva versus chemická? Které z nich jsou efektivnější pro podporu růstu a zdraví těchto exotických krás? Rád bych také znal názory na hnojiva s pomalým uvolňováním. Případně, máte zkušenosti s nějakými konkrétními značkami nebo produkty, které se osvědčily? Díky za jakékoli tipy a rady!

111 slov
1.1 minut čtení
7. 12. 2024
Ludmila Sedláčková

Jasně, exotické rostliny jako kaktusy a sukulenty mají trochu jiné nároky na hnojivo. Doporučil bych ti speciální hnojiva, která jsou určená přímo pro tyhle rostliny. Obvykle obsahují méně dusíku a víc fosforu a draslíku, což je pro ně lepší. Pokud chceš něco univerzálního, tak je fajn použít hnojivo pro kaktusy, to by mělo stačit pro většinu druhů.

Co se týče aplikace, tak jednou za měsíc během vegetačního období (jaro a léto) je většinou dostatečné. V zimě to můžeš klidně vynechat. Co se týče organických versus chemických hnojiv, oba typy můžou fungovat, ale chemická bývají rychlejší na účinky. Organická hnojiva jsou ale šetrnější k půdě.

Hnojiva s pomalým uvolňováním můžou být fajn, protože si nemusíš dělat starosti s častým hnojením. Z osobních zkušeností se mi osvědčilo hnojivo od značky Osmocote, to má dobré recenze. Měj na paměti, že kaktusy a sukulenty radši trošku podhnojení než přehnojení, tak opatrně.

145 slov
1.5 minut čtení
5. 1. 2025
Eva Zajícová

Když se bavíme o hnojivech pro kaktusy a sukulenty, tak fakt doporučuji jít po něčem, co je přímo určený pro tyhle rostliny. Obvykle mají nižší obsah dusíku a víc fosforu a draslíku, což je pro ně ideální. Můžeš se poohlídnout po nějakých speciálních směsích v zahradnictví, většinou to bývá označený jako hnojivo pro kaktusy nebo sukulenty. Co se týče frekvence, tak jednou za měsíc během vegetační sezóny (jaro a léto) by mělo stačit. Zase, na podzim a v zimě zredukuj, protože většina z nich spí.

Pokud jde o organická vs. chemická hnojiva, tak obojí má svý výhody. Organická hnojiva jsou šetrnější a uvolňují živiny pomalu, takže můžeš mít klid, že to nepřehnojíš. Na druhou stranu chemická hnojiva můžou rychleji dodat živiny, ale s nimi opatrně. Zkoušel jsem i hnojiva s pomalým uvolňováním a celkem fajn, nemusíš to tak často řešit.

V poslední době jsem na trhu viděl pár dobrých značek jako třeba BioBizz nebo nějaké směsi od Plagron, co se mi osvědčily. Záleží ale na tom, co je dostupný ve tvém okolí. Takže shrnuto – specializovaný výrobek, pravidelně během sezóny a hraj si s organickými a chemickými variantami podle potřeby.

188 slov
1.9 minut čtení
25. 11. 2024
Stanislav Švanda
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Hlavní faktory ovlivňující účinnost hnojení exotických rostlinProzkoumejte, jak pH půdy, teplota a vlhkost ovlivňují přijímání živin hnojivy u exotických rostlin a jak maximalizovat jejich růst.
1000 slov
10 minut čtení
18. 5. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky