Meskalin.cz/Fórum/Může hnojení škodit mým rostlinám?

Může hnojení škodit mým rostlinám?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky rostlin! Mám na srdci otázku, která mě už nějakou dobu trápí. Zjistil jsem, že hnojení je pro některé rostliny opravdu důležité, ale zároveň se bojím, že bych mohl udělat něco špatně. Přemýšlím o tom, jestli je možné, aby hnojení mým rostlinám spíš uškodilo než pomohlo? Slyšel jsem od kamaráda, že pokud se to přežene s dávkami, tak to může spálit kořeny nebo dokonce způsobit nějaké nemoci. Dokonce i příliš mnoho živin může prý vést k tomu, že rostliny začnou růst divně nebo se zbarví do žluta. Jak je to vlastně se sukulenty a kaktusy? Ti mají přece své specifické potřeby, ale jak poznám, kdy hnojit a jak moc? A co třeba když použiju špatný typ hnojiva nebo když hnojím v nevhodném období? Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti ohledně toho, jak správně hnojit a jestli je fakt možné, že bych mohl víc uškodit než prospět? Budu moc rád za vaše rady a postřehy!

158 slov
1.6 minut čtení
10. 10. 2024
Emil Hrubý

Hnojení může fakt škodit, pokud se to přežene. Když dáš moc hnojiva, tak můžeš spálit kořeny, což pak vede k úhynu rostliny. Rostliny můžou začít žloutnout nebo růst divně, to je známka, že něco není v pořádku. U sukulentů a kaktusů je to ještě citlivější. Oni potřebují hodně málo živin, takže stačí hnojit jednou za pár měsíců, ideálně během jejich vegetačního období na jaře a v létě. Snaž se používat hnojivo určený přímo pro ně, jinak si je můžeš snadno zničit. Když máš pochybnosti, radši méně než víc. A pozor na období – v zimě většina rostlin spí, tak hnojení fakt vynechej. Sleduj jak reagují na hnojivo a podle toho se řiď.

112 slov
1.1 minut čtení
20. 1. 2025
Michaela Holušová

Hnojení může fakt škodit, pokud se to přežene. Kořeny můžou zhnědnout nebo spálit, zvlášť u sukulentů a kaktusů, který potřebují míň živin. Taky, jestli použiješ špatný typ hnojiva, tak to může být problém. Zelené listy můžou začít žloutnout nebo se deformovat, což ukazuje na přehnojení. Je dobrý hnojit spíš během vegetační sezóny a v menších dávkách. Zkus radši tekutý hnojivo na kaktusy, pokud máš pochybnosti. Sleduj rostliny, když začnou vypadat divně, tak asi máš moc hnojiva. Méně je někdy víc!

80 slov
0.8 minut čtení
13. 1. 2025
Bohuslav Mareš
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Hlavní faktory ovlivňující účinnost hnojení exotických rostlinProzkoumejte, jak pH půdy, teplota a vlhkost ovlivňují přijímání živin hnojivy u exotických rostlin a jak maximalizovat jejich růst.
1000 slov
10 minut čtení
18. 5. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky