Meskalin.cz/Fórum/Jak se správně starat o kaktusy v zimě?

Jak se správně starat o kaktusy v zimě?

Zdravím všechny nadšence do kaktusů! Mám takový dotaz ohledně péče o tyto fascinující rostliny během zimních měsíců. Vím, že kaktusy jsou zvyklé na drsné podmínky, ale obávám se, jak je správně uchovat v zimě, aby mi přežily. Mám doma několik druhů a slyšel jsem, že některé potřebují více světla, zatímco jiné jsou odolnější vůči chladu. Jak je to s topením? Měl bych je přenést někam, kde je tepleji, nebo jim stačí normální pokojová teplota? A co zalévání? Četl jsem, že v zimě by se mělo zalévat méně, ale jak to přesně udělat? Nechci je přelít ani naopak nechat uschnout. Jaké jsou nejlepší podmínky pro zimní spánek kaktusů? A co hnojení? Mám je hnojit i v zimě nebo radši počkat až na jaro? Budu moc vděčný za všechny tipy a rady, protože bych nerad, aby mi moje milované kaktusy uhynuly kvůli nevhodné péči v tomto chladném období. Děkuji!

147 slov
1.5 minut čtení
7. 12. 2024
Lucie Průchová

Zimní péče o kaktusy je fakt důležitá. Snaž se je mít v co nejchladnější místnosti, ale ne pod 5°C. Normální pokojová teplota je taky ok, ale nesmíš je dávat k topení, to bys je spálil. Co se světla týče, tak potřebují jasné světlo, ale pozor na přímé slunce – to je v zimě problém. Zalévání sniž na minimum, klidně jednou za měsíc nebo podle potřeby – kaktusy si řeknou, když budou chtít pít. Lepší je nechat je uschnout než přelít, to bys je zabil. Hnojení? To klidně nech na jaro, v zimě to nepotřebují, mají spánek. Drž se toho a měly by přežít v pohodě.

105 slov
1.1 minut čtení
25. 8. 2024
Ivana Žemličková

Starat se o kaktusy v zimě je fakt důležitý, protože většina z nich potřebuje trochu jinou péči než v létě. Hlavně je dobrý je mít na světlém místě, ale ne na přímým slunci, protože to by je mohlo spálit. Co se týče teploty, tak ideálně kolem 10-15 °C, ale pokud máš normální pokojovou teplotu, tak by to mělo být taky v pohodě.

Zalévání je klíčový – v zimě fakt zalévej míň. Stačí jednou za měsíc nebo i méně, záleží na tom, jak sucho máš doma. Hlavně se vyhni přelévání, to je smrtelný pro kaktusy. Když jsou v zimním spánku, tak jenom potřebují tak akorát vlhkost.

Hnojení v zimě není potřeba, to si počkej na jaro, až začnou růst. Takže shrnuto: světlo ano, teplo rozumné, zalévat málo a hnojit až na jaře. Držím palce, ať ti rostou jako z vody!

137 slov
1.4 minut čtení
28. 5. 2024
Šárka Štěpánková
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Způsoby, jak úspěšně zimovat kaktusy a sukulenty: Tipy pro začátečníky i pokročilé zájemcePraktické rady pro ochranu vašich víceletých rostlin během chladných měsíců a jak zajistit, aby se vrátily silnější na jaře.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky