Meskalin.cz/Fórum/Kdy přesunout kaktusy do bytu na zimu?

Kdy přesunout kaktusy do bytu na zimu?

Mám kaktusy na balkóně, ale s blížící se zimou se začínám obávat, kdy je přesně nejlepší je přestěhovat do bytu. Četl jsem, že kaktusy potřebují v zimě trochu odpočinku, ale jak zjistit, kdy je ten správný čas? Měli bychom je přenést, jakmile začne být chladno, nebo když už padá sníh? A co teplota? Jak moc musí být venku zima, než budou kaktusy potřebovat ochranu v bytě? Bojím se, že když je nechám venku příliš dlouho, mohly by zmrznout, ale nechci je také přesunout příliš brzy a narušit jejich klidový cyklus. Také mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní znaky, podle kterých bych mohl poznat, že je čas je přemístit. Jak reagují na změnu prostředí? Nechci jim uškodit. Děkuji za rady!

119 slov
1.2 minut čtení
30. 1. 2021
Jarmila Burešová

Záleží na druhu kaktusů, ale obecně bys je měl přemístit, když teploty začnou klesat pod 5 °C. Někdy se doporučuje začít je brát dovnitř už na konci října, ale jestli máš kaktusy venku, sleduj předpověď. Zimní mrazy nebo sníh je jasný signál, že je čas jednat. Kaktusy potřebují klidový cyklus, takže pokud je přesuneš moc brzo, můžeš narušit jejich přípravu na zimu. Zkus se řídit tím, že když už začnou chladnější noci a dny, je lepší je vzít raději dovnitř. Taky dávej pozor na známky jako žloutnutí nebo měknutí – to by mohlo znamenat, že něco není v pořádku. Když je přestěhuješ, dej jim trochu času na aklimatizaci a nesnaž se s nimi hned manipulovat nebo přesazovat. Takže prostě sleduj počasí a přírodní signály.

124 slov
1.2 minut čtení
17. 10. 2020
Jarmila Hrubá

No, tak já bych je začal pomalu brát dovnitř, když teplota klesne pod 10°C. To je takový ten moment, kdy už jim venku moc teplo nebude. Jestli už padá sníh, tak to je jasný signál, že bys je měl mít schované. Kaktusy sice potřebují na zimu klid, ale nesmí mrznout. Zkus se podívat na počasí a pokud to vypadá, že už bude trvalejší zima, tak radši neváhej. Když je přesuneš do bytu, dej pozor na přechod – nesprchuj je hned vodou z kohoutku a dej je na místo, kde nedostanou šok ze světla. Odborníci říkají, že si na změnu prostředí zvyknou, ale nechtěj je hned dávat na přímé slunce. Zkrátka sleduj počasí a jak se chovají – pokud začnou vypadat sklesle nebo povadle, tak už jsou na to moc venku. Držím palce!

132 slov
1.3 minut čtení
11. 10. 2022
Vlastimil Netolický
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Způsoby, jak úspěšně zimovat kaktusy a sukulenty: Tipy pro začátečníky i pokročilé zájemcePraktické rady pro ochranu vašich víceletých rostlin během chladných měsíců a jak zajistit, aby se vrátily silnější na jaře.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky