Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat kaktusy a sukulenty ve stejném květináči?

Můžu pěstovat kaktusy a sukulenty ve stejném květináči?

Zajímá mě, jestli je dobrý nápad pěstovat kaktusy a sukulenty společně v jednom květináči. Slyšel jsem, že obě tyto skupiny rostlin mají podobné nároky na světlo a vodu, ale nejsem si jistý, jak moc to platí. Mám pár kaktusů a také nějaké sukulenty, které bych rád umístil do jedné nádoby, protože se mi to zdá vizuálně zajímavé a šetřilo by to místo. Ale zároveň se bojím, že si navzájem budou konkurují o živiny nebo vodu, což by mohlo mít negativní dopad na jejich růst. Jaké máte zkušenosti s pěstováním těchto rostlin dohromady? Je nutné volit nějaké konkrétní druhy, které si budou vzájemně vyhovovat? A co se týče substrátu – je potřeba použít nějaký speciální, když plánuju kombinaci kaktusů a sukulentů? Děkuju za rady!

123 slov
1.2 minut čtení
30. 9. 2023
Štěpán Doležal

Jasně, můžeš je pěstovat spolu, kaktusy a sukulenty mají podobné nároky na světlo a vodu. Hlavně ale dej pozor na to, aby měly dostatek místa. Některé sukulenty můžou být víc náročné na vodu než kaktusy, takže si vybírej takový druhy, co mají podobné potřeby. Co se substrátu týče, ideální je směs pro kaktusy a sukulenty – dostatečně propustná a s dobrou drenáží. Pokud je dáš do stejnýho květináče, tak se ujisti, že nemáš moc vlhko, jinak hrozí hniloba kořenů. Jinak to může vypadat fakt pěkně, když to spojíš dohromady. Hlavně hlídej, jak se jim daří a přizpůsobuj péči podle potřeby.

100 slov
1 minut čtení
17. 1. 2024
Hana Jirková

Myslím, že pěstování kaktusů a sukulentů v jednom květináči může být v pohodě. Obě tyhle skupiny mají podobné nároky na světlo a vodu, takže by měly zvládnout být spolu. Ale je dobrý vybrat si druhy, co nemají úplně rozdílné potřeby. Některé sukulenty jsou víc náročné na vodu než kaktusy, takže to chce trochu rozmyslet. Co se substrátu týče, tak doporučuji použít speciální směs pro kaktusy a sukulenty – ta dobře propouští vodu, což je pro ně důležitý. Jinak se neboj, pokud se o ně budeš starat stejně jako teď, měly by to zvládnout. Jenom občas zkontroluj, jak se jim daří a jestli si navzájem neubírají živiny.

106 slov
1.1 minut čtení
31. 12. 2024
Markéta Hrochová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Harmonické soužití kaktusů a sukulentů: Jak vybrat ideální kombinaceObjevte, jak efektivně kombinovat kaktusy a sukulenty, aby se vzájemně doplňovaly a prosperovaly. Naučte se o správných podmínkách pro jejich společný...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky