Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy a sukulenty, když jsou spolu?

Jak často zalévat kaktusy a sukulenty, když jsou spolu?

Mám takový zvláštní dotaz ohledně mé malé sbírky kaktusů a sukulentů. Je to tak, že mám doma několik druhů těchto rostlin, a některé z nich jsem nedávno dal do jedné společné nádoby. Myslím, že to vypadá docela pěkně, ale teď nevím, jak by měla vypadat jejich zálivka. Já vím, že kaktusy a sukulenty mají speciální potřeby ohledně vody, ale co když je mám pohromadě? Jak často bych je tedy měl zalévat? Měl bych se řídit tím, co je napsané na etiketách jednotlivých rostlin, nebo je lepší zvolit nějaký obecný přístup? Jaká je ideální frekvence zalévání pro kaktusy versus sukulenty? A co se stane, když přeženu zálivku u těchto rostlin? Opravdu bych nechtěl přijít o své miláčky kvůli špatnému zalévání. Jsou nějaké specifické znaky, na které bych si měl dávat pozor, abych věděl, že moje rostliny potřebují vodu? Třeba jak poznat, když už potřebují pít? Myslím si, že může být také důležité vzít v úvahu roční období. Co třeba v létě versus v zimě? Je to jinak, když je venku teplo nebo chladno? A co osvětlení – ovlivňuje to, kolik vody rostliny potřebují? Kdyby mi někdo mohl poradit s těmito otázkami ohledně zalévání kaktusů a sukulentů, byl bych mu moc vděčný. Díky!

201 slov
2 minut čtení
10. 12. 2021
Josef Drábek

Když máš kaktusy a sukulenty dohromady, je to trochu ošemetné, ale dá se to zvládnout. Obecně platí, že oba mají rádi sucho, takže když zaléváš, dej pozor na to, abys to nepřehnal. Zálivku dělej tak jednou za 2-3 týdny v létě a klidně i jednou za měsíc v zimě. Třeba v létě, když je teplo, potřebují víc vody, ale zase ne moc – radši méně než víc. Záleží hodně na substrátu, pokud je dobře odvodněný, tak to zvládnou.

Jako signál pro zalévání můžeš sledovat listy – pokud začnou být měkké nebo žloutnou, něco není v pořádku. Také se koukni na substrát – když je úplně suchý do hloubky prstu, tak je čas zalít. No a co se týče osvětlení, jasně, čím víc světla mají, tím víc vody chtějí. Ale opatrně! Přelévání je pro ně smrtelný – kořeny začnou hnít a to už těžko zachráníš. Takže pozor na tu zálivku! Držím palce, ať se ti daří.

155 slov
1.6 minut čtení
12. 8. 2023
Ivana Janečková

Záleží na druhu, ale obecně platí, že kaktusy a sukulenty mají podobné potřeby. Zálivku udržuj mírnou, protože oba typy rostlin nesnášejí přemokření. Zjisti, jaké druhy máš, ale většinou stačí zalévat jednou za dvě až tři týdny během léta a ještě méně v zimě – klidně i jednou za měsíc nebo víc. Dobré je počkat, až substrát úplně proschně, než znovu zaliješ. Když začneš vidět, že spodní listy sukulentů žloutnou nebo kaktusy měknou, tak to znamená, že je moc vody. Naopak pokud začnou sesychat nebo se kroutit, tak mají málo. Osvětlení taky hraje roli – čím víc světla, tím víc vody potřebují. Když je venku teplo a slunečno, tak je třeba zalévat častěji než ve stínu nebo v chladnu. Takže se neboj experimentovat a pozoruj své rostlinky – ony ti řeknou, co potřebují.

132 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2024
Bohumil Smola
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Harmonické soužití kaktusů a sukulentů: Jak vybrat ideální kombinaceObjevte, jak efektivně kombinovat kaktusy a sukulenty, aby se vzájemně doplňovaly a prosperovaly. Naučte se o správných podmínkách pro jejich společný...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky