Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší čas na sběr sukulentů v Jižní Africe?

Jaký je nejlepší čas na sběr sukulentů v Jižní Africe?

Zajímalo by mě, kdy je ten pravý čas na sběr sukulentů v Jižní Africe. Slyšel jsem, že tamní klima je dost specifické a že některé druhy rostou lépe v určitých obdobích roku. Vím, že sukulenty mají rády teplo a slunce, ale chtěl bych vědět, jestli je lepší je sbírat na jaře nebo na podzim, nebo je to jedno? Zajímá mě také, jestli existují nějaké konkrétní měsíce, kdy jsou sukulenty nejvíc zdravé a silné. Nemám příliš zkušeností se sběrem rostlin v přírodě, tak bych rád slyšel názory od lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti s tímto procesem. Třeba jaké druhy sukulentů jsou tam nejběžnější a kdy je nejlepší doba pro jejich sběr? Budu vděčný za všechny rady a tipy, které mi pomohou lépe pochopit, jak to v Jižní Africe funguje. Děkuji!

130 slov
1.3 minut čtení
13. 10. 2020
Barbora Bečková

Sběr sukulentů v Jižní Africe je fakt zajímavá věc, ale je dobrý mít na paměti, že to hodně závisí na konkrétní oblasti, kde se nacházíš. Obecně platí, že jaro (september až listopad) je ideální čas. To jsou měsíce, kdy rostliny začínají růst a jsou silné, takže bych doporučil tohle období. Na podzim (březen až květen) už se některé sukulenty dostávají do klidového stavu a můžou být menší šance na úspěšný sběr.

Běžné druhy, jako třeba Aloe nebo Euphorbia, se dají najít v přírodě celkem snadno a v jarních měsících vypadají nejlépe. Sběr by se měl dělat opatrně, protože některé druhy jsou chráněné a můžeš mít problémy. Nezapomeň se vždy podívat na místní zákony o ochraně rostlin.

A ještě jedna věc – snaž se sbírat sušené nebo zdravé kusy, vyhnout se těm poškozeným. Když je najdeš v dobrém stavu, tak ti pak krásně porostou i doma. Hodně štěstí!

146 slov
1.5 minut čtení
2. 5. 2022
Jarmila Kočová

Sběr sukulentů v Jižní Africe je nejlepší dělat na jaře, tak v září nebo říjnu. V tu dobu rostou nejvíc a mají spoustu síly. V létě je tam horko a sukulenty jsou v klidu, takže sběr v této době by moc nedával smysl. Na podzim to taky jde, ale jaro je prostě ideální. Co se týče druhů, tak třeba Aloe nebo Euphorbia jsou tam dost běžné a snadno se najdou. Je dobrý mít na paměti, že některé druhy můžou být chráněné, takže je lepší se podívat na místní zákony a pravidla. Když sbíráš, snaž se dělat to šetrně a nech nějaké rostliny na místě, ať můžou dál růst. Takže jaro je top a hodně štěstí!

115 slov
1.2 minut čtení
3. 8. 2024
Dominik Vorel
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Nejlepší místa pro sběr sukulentů v Jižní AfriceObjevte fascinující svět sukulentů v Jižní Africe. Tento článek vám přináší průvodce nejlepšími lokalitami, kde můžete najít a studovat jedinečné druh...
1000 slov
10 minut čtení
14. 6. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky