Můžu si vzít vzorky sukulentů z jihoafrických parků?
Narazil jsem na spoustu informací o sukulentech a kaktusech, zvlášť těch, co rostou v Jižní Africe. Zní to fascinující, jak tamní klima a půda vytvářejí ideální podmínky pro růst těchto rostlin. Přemýšlím, jestli by bylo legální nebo dokonce etické si vzít pár vzorků sukulentů přímo z jihoafrických parků. Vím, že některé rostliny jsou chráněné a jejich sběr může být zakázán, ale co takhle ty běžnější druhy? Mám obavy, aby mi to nevytvořilo problémy s místními zákony nebo ochranáři přírody. Zajímalo by mě, jaké jsou praktiky ohledně sběru rostlin v této oblasti. Je lepší se spolehnout na pěstování z osiva nebo raději navštívit nějaké specializované obchody s exotickými rostlinami? Má někdo zkušenosti s dovozem sukulentů do ČR a ví, jaké jsou na to podmínky? Rád bych se dozvěděl i o tom, jaký je ekologický dopad na místní flóru, když si lidé berou vzorky z přírody. Je lepší myslet na zachování přírody a snažit se pěstovat sukulenty doma? Co si o tom myslíte? Kde najdu víc informací o tom, co je legální a co ne?