Meskalin.cz/Fórum/Můžu si vzít vzorky sukulentů z jihoafrických parků?

Můžu si vzít vzorky sukulentů z jihoafrických parků?

Narazil jsem na spoustu informací o sukulentech a kaktusech, zvlášť těch, co rostou v Jižní Africe. Zní to fascinující, jak tamní klima a půda vytvářejí ideální podmínky pro růst těchto rostlin. Přemýšlím, jestli by bylo legální nebo dokonce etické si vzít pár vzorků sukulentů přímo z jihoafrických parků. Vím, že některé rostliny jsou chráněné a jejich sběr může být zakázán, ale co takhle ty běžnější druhy? Mám obavy, aby mi to nevytvořilo problémy s místními zákony nebo ochranáři přírody. Zajímalo by mě, jaké jsou praktiky ohledně sběru rostlin v této oblasti. Je lepší se spolehnout na pěstování z osiva nebo raději navštívit nějaké specializované obchody s exotickými rostlinami? Má někdo zkušenosti s dovozem sukulentů do ČR a ví, jaké jsou na to podmínky? Rád bych se dozvěděl i o tom, jaký je ekologický dopad na místní flóru, když si lidé berou vzorky z přírody. Je lepší myslet na zachování přírody a snažit se pěstovat sukulenty doma? Co si o tom myslíte? Kde najdu víc informací o tom, co je legální a co ne?

173 slov
1.7 minut čtení
3. 7. 2020
Lenka Havlíková

Sběr sukulentů v Jižní Africe je fakt složitý téma. Mnoho druhů je chráněných a brát je bez povolení můžeš mít vážný problém, třeba pokutu nebo i víc. I když se ti může zdát, že ty běžnější druhy jsou OK, radši se na to vykašli. Lepší je zkusit si pěstovat sukulenty doma z osiva nebo kupovat od specializovaných prodejců. U nás je spoustu obchodů, co mají hezký výběr a navíc víš, že to není z přírody, takže to má menší dopad na ekosystém. Co se týče dovozu do ČR, tam platí taky nějaký pravidla, takže bys měl zjistit, jaké jsou podmínky, aby ses vyhnul problémům. Celkově bych doporučil myslet na přírodu – není dobrý brát si rostliny z divočiny, když už toho máme dost po ruce. Takže pěstuj doma a podpoř místní obchody.

132 slov
1.3 minut čtení
8. 6. 2021
Rudolf Kadlec

No, brát si vzorky sukulentů z jihoafrických parků není úplně dobrý nápad. Mnoho těch rostlin je chráněných a sběr může být zakázaný, takže bys mohl mít problémy s místními zákony. Navíc, i když bys vzal nějaké běžnější druhy, pořád to může mít negativní dopad na místní ekosystémy. Lepší cesta je pěstovat sukulenty z osiva nebo si je koupit v obchodech specializovaných na exotické rostliny. Co se týče dovozu, do ČR jsou na to nějaký pravidla, takže by ses měl podívat na celní předpisy. Místo toho, aby sis bral rostliny z přírody, je fajn myslet na zachování přírody a radši pěstovat doma. Více informací o zákonech a ochraně rostlin najdeš třeba na stránkách ekologických organizací nebo v knihách o botanice.

119 slov
1.2 minut čtení
1. 9. 2021
Milada Šindelářová
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Nejlepší místa pro sběr sukulentů v Jižní AfriceObjevte fascinující svět sukulentů v Jižní Africe. Tento článek vám přináší průvodce nejlepšími lokalitami, kde můžete najít a studovat jedinečné druh...
1000 slov
10 minut čtení
14. 6. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky