Meskalin.cz/Fórum/Jaký hnojivo pro kaktusy zvolit? Tekuté nebo granule?

Jaký hnojivo pro kaktusy zvolit? Tekuté nebo granule?

Mám dilema, co se týče hnojení mých kaktusů. V poslední době jsem hodně četl o různých typech hnojiv a narazil jsem na tekutá hnojiva a granule, ale nejsem si jistý, co je pro mé kaktusy lepší volba. Chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s tímto tématem? Zajímalo by mě, jaké jsou výhody a nevýhody obou variant. Tekutá hnojiva se mi zdají praktická, protože je můžu snadno zamíchat do vody a aplikovat přímo na rostliny. Ale slyšel jsem, že granule mohou být delší dobu účinné a postupně se rozpouští, což by mohlo být pro kaktusy také výhodné. Jak to vidíte vy? Co se osvědčilo vám? Mám obavy, zda bych nemohl kaktusy přehnojit, pokud zvolím tekuté hnojivo, nebo naopak jestli by granule nemusely být příliš pomalé pro růst v letních měsících. Chtěl bych svoje kaktusy udržet zdravé a silné, takže bych rád věděl, co doporučujete. Jaký typ hnojiva používáte vy a proč? Jak často hnojíte a má to nějaký vliv na růst vašich rostlin? Děkuji za jakékoli rady alebo zkušenosti.

170 slov
1.7 minut čtení
28. 12. 2023
Tereza Klímová

Hnojivo pro kaktusy je fakt důležitý téma. Tekutý hnojivo je fajn, když chceš rychlý výsledky, protože to hned absorbujou. Můžeš to míchat s vodou a hnojit třeba jednou za měsíc v období růstu, což je ideální. Ale jo, je tam riziko přehnojení, takže opatrně. Granule jsou super na dlouhodobý hnojení, postupně se uvolňujou a nemusíš se o ně tolik starat. Ale pokud máš kaktusy v letním růstu, možná bys chtěl víc živin, což může být problém s granulema, co se pomalu uvolňujou. Já osobně používám obojí – na jaře a v létě tekutý, pak na podzim granule na zimu. Hlavně nezapomínej, že kaktusy nesnášejí moc vlhka a přehnojení. Takže tak nějak buď v klidu a sleduj, jak rostou.

118 slov
1.2 minut čtení
20. 7. 2024
Božena Doležalová

Když to vezmu z pohledu zkušeností, tak tekuté hnojivo je fakt super, pokud chceš rychlejší výsledky. Snadno se aplikuje a efekt je vidět skoro hned. Ale máš pravdu, že je snadný to přehnojit, takže doporučuji dávat menší dávky a radši častěji. Granule jsou dobrý na pomalejší uvolňování živin, což je fajn, když třeba odjedeš na dovolenou. Ale zas to může trvat, než se rozpustí a kaktusy mají v létě větší potřebu. Já osobně používám kombinaci obojího – na jaře tekuté a pak granule na léto jako pojistku. Hnojím tak jednou za měsíc a roste mi to pěkně. Hlavně se zaměř na hnojiva určený přímo pro sukulenty nebo kaktusy, tam je to lepší.

112 slov
1.1 minut čtení
17. 6. 2024
Bedřich Hampl
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Experimenty s různými typy kapalných hnojiv: Co funguje nejlépe na exotické rostliny?Objevte, jak různé typy kapalných hnojiv ovlivňují růst a zdraví exotických rostlin. Porovnáme účinky a efektivitu, abyste našli to nejlepší pro vaše ...
1000 slov
10 minut čtení
16. 9. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky