Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo použít na kaktusy v zimě?

Jaké hnojivo použít na kaktusy v zimě?

Zajímalo by mě, jaké hnojivo je nejlepší používat na kaktusy v zimě, když jsou v období spánku. Slyšel jsem, že během zimy by se kaktusy neměly příliš hnojit, ale přesto bych rád věděl, jestli existují nějaké specifické typy hnojiv, které by mohly podpořit jejich růst, i když venku mrzne. Je třeba volit nějaké slabší koncentrace, nebo radši úplně vynechat hnojení, dokud nepřijde jaro? A co třeba tekutá hnojiva versus granule? Mám doma několik druhů kaktusů a každý z nich má trochu jinou potřebu, tak bych uvítal praktické rady, aby mi to neuhynulo. Mám také obavy z toho, že pokud budu hnojit špatně, tak by to mohlo negativně ovlivnit zdraví rostliny. Jaké máte zkušenosti? Děkuji za každou radu!

117 slov
1.2 minut čtení
24. 12. 2024
Věra Hladíková

Kaktusy v zimě většinou nepotřebují hnojivo, protože jsou v období spánku. Když je venku zima a málo světla, hnojení by je mohlo spíš uškodit. Pokud máš pocit, že bys měl něco použít, tak možná slabou koncentraci speciálního hnojiva pro kaktusy. Ale fakt bych to nedoporučoval. Tekutá hnojiva se vstřebávají rychleji, ale opět - tohle období není ideální na hnojení. Granulovaná hnojiva zase pomalu uvolňují živiny, ale když kaktusy spí, tak to je stejně k ničemu. Takže radši to vynechej a počkej na jaro, kdy se začnou probouzet a budou potřebovat víc péče. Ať ti to roste!

96 slov
1 minut čtení
10. 10. 2023
Adéla Vacková

Kaktusy v zimě většinou hnojit netřeba. V období spánku jsou dost neaktivní a vlastně se ani moc nemění. Měl jsem s tím zkušenosti, že když jsem zkusil hnojit, tak se mi pár kaktusů docela rozpadlo, takže radši doporučuju vynechat. Pokud bys ale chtěl něco zkusit, tak slabé tekuté hnojivo pro sukulenty může být ok, ale hodně naředěný. Granule bych na zimu vůbec nedával, protože to může v substrátu zůstat a pak to hrozí přehnojením. Stejně kaktusy moc nepijou, tak hnojivo by se asi nevyužilo. Každopádně dej bacha, aby ses pak na jaře hnojil víc, když začnou růst. To je pak dobrý čas na pořádné hnojení a kaktusy ti poděkujou.

109 slov
1.1 minut čtení
27. 8. 2023
Luboš Janků
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Zimní hnojení kaktusů: Co a kdy?Zjistěte, jak správně hnojit kaktusy během zimy, abyste podpořili jejich vitalitu a zdravý růst. Tento článek vám přináší tipy a triky pro úspěšné zim...
1000 slov
10 minut čtení
1. 2. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky