Meskalin.cz/Fórum/Kdy začít hnojit kaktusy v zimě?

Kdy začít hnojit kaktusy v zimě?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám otázku ohledně hnojení mých malých zelených přátel během zimy. Sice už nějakou dobu pěstuju kaktusy, ale vždycky jsem se držel pravidla, že v zimě by se neměly hnojit, protože jsou v období klidu a většina z nich vůbec neroste. Ale nedávno jsem viděl nějaké diskuze na internetu, kde lidi tvrdili, že když je kaktus v dobrém stavu a má dostatek světla, tak se dá začít hnojit i v zimě. Tak teď nevím, co si o tom myslet. Jaké máte zkušenosti s hnojením kaktusů v zimním období? Je lepší počkat až na jaro, nebo existují nějaké výjimky? A pokud se přece jen rozhodnu hnojit, jaké hnojivo byste doporučili použít? Mám strach, abych jim neublížil nebo nezpůsobil špatný růst. Taky bych rád věděl, jestli je nějaký rozdíl v hnojení mezi různými druhy kaktusů nebo jestli platí stejná pravidla pro všechny. Děkuji za vaše názory a rady!

151 slov
1.5 minut čtení
26. 7. 2023
Lucie Kotková

Takže, já mám zkušenosti s hnojením kaktusů v zimě a většinou se držím toho, že radši ne. Většina kaktusů je v zimě v klidu a hnojivo by jim mohlo spíš uškodit. Jen pár druhů, co mají dost světla a jsou v dobré kondici, možná na jaře trochu vyrostou a tak bych se nebál občas něco málo přihodit. Ale to je spíš výjimka. Zkusil jsem jednou hnojit slabě ředěným hnojivem pro sukulenty a nemačkal jsem to na ně moc, ale stejně radši počkám do jara. Platí to hlavně pro většinu druhů, ale třeba některé tropické kaktusy můžou mít jiný režim. Takže pokud to chceš risknout, dej jim hodně světla a šetři s množstvím. Jinak si myslím, že je lepší počkat na jaro a dát jim klasické hnojivo pro kaktusy.

128 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2024
Jarmila Šimková

Hnojení kaktusů v zimě je trošku ošemetné. Většinou se doporučuje počkat na jaro, protože kaktusy většinou přecházejí do klidové fáze a moc nerostou. Jestli máš kaktusy v dobrém stavu a dostatek světla, tak můžeš zkusit hnojit, ale opatrně. Třeba nějaké slabé hnojivo pro sukulenty by mohlo stačit, něco s nízkým obsahem dusíku nebo ředěné. Ale nezapomeň, že to nemusí platit pro všechny druhy – některé kaktusy se chovají trochu jinak. Osobně bych to asi nezkoušel, raději bych počkal do jara, kdy začnou růst a hnojení jim opravdu prospěje. S hnojením v zimě je to fakt takové riskantní, aby sis pak nezpůsobil víc škody než užitku.

105 slov
1.1 minut čtení
16. 11. 2023
Pavla Havlíčková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Zimní hnojení kaktusů: Co a kdy?Zjistěte, jak správně hnojit kaktusy během zimy, abyste podpořili jejich vitalitu a zdravý růst. Tento článek vám přináší tipy a triky pro úspěšné zim...
1000 slov
10 minut čtení
1. 2. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky