Meskalin.cz/Fórum/Jak mohu rozmnožit kaktus, aby mi vyrostlo víc exemplářů?

Jak mohu rozmnožit kaktus, aby mi vyrostlo víc exemplářů?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám pár kaktusů doma a poslední dobou mě napadlo, zda by bylo možné je nějak rozmnožit. Rád bych měl víc exemplářů, ne jenom ty, co mám teď. Já vím, že se kaktusy množí různými způsoby, ale upřímně, moc se v tom nevyznám. Slyšel jsem něco o tom, že se dají množit řízky, ale jak na to? Musím je nějak speciálně připravit nebo použít nějaké hormony? A co semena? Je to vůbec reálný způsob, nebo je lepší zůstat u těch řízků? Jak dlouho to trvá, než se z řízků stanou nové rostlinky? A co je nejlepší období na rozmnožování? Mám strach, že to nezvládnu a moje kaktusy skončí špatně. Zkoušel už někdo z vás vlastní zkušenosti s rozmnožováním kaktusů? Jaké metody vám fungovaly nejlépe? Budu moc vděčný za jakékoliv tipy a rady, protože chci mít co nejvíc krásných kaktusů v pokojíčku. Díky!

147 slov
1.5 minut čtení
5. 10. 2024
Kateřina Holušová

Takže, k rozmnožování kaktusů je fakt pár snadných způsobů. Řízky jsou asi nejjednodušší. Stačí odříznout část kaktusu (nejlíp na jaře), nechat ji pár dní schnout, aby se rána zahojila, a pak ji zasadit do substrátu. Hormony nejsou nutný, ale může to pomoct. Jinak semena taky jdou, ale je to víc práce a chce to víc trpělivosti – musíš je zasít do speciální směsi a udržovat vlhko. Od semene k rostlince to trvá dlouho a chce to ideální podmínky. Ideálně začni teď na jaře, to je nejlepší období pro růst. Držím palce, ať se ti daří a máš brzy spoustu kaktusů!

100 slov
1 minut čtení
26. 4. 2024
Martina Krausová

Množení kaktusů je celkem snadný proces. Nejlepší způsob je fakt řízky, to zvládneš. Když chceš řízky, tak si vezmi ostrý nůž a opatrně uřízni část kaktusu, dej pozor na to, aby byl zdravý. Pak ten řízek nech uschnout na pár dní, aby se rána zahojila a nevznikla hniloba. Když je rána suchá, tak ho můžeš zasazovat do speciálního substrátu na kaktusy. Hormony nejsou nutný, ale můžou pomoct, pokud máš pocit, že by to mohlo urychlit zakořenění.

Co se týče semen, tak to je taky možnost, ale trvá to dýl a chce to víc péče, takže pokud chceš rychlejší výsledky, drž se těch řízků. Období na rozmnožování je nejlepší jaro nebo léto, když rostlinky začínají růst.

A jestli se bojíš, že to nezvládneš, neboj - kaktusy jsou celkem odolný a i když něco uděláš blbě, většinou přežijou. Takže doporučuji zkusit řízky a pak uvidíš! Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
3. 7. 2023
Andrea Eliášová
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak správně rozmnožovat ohrožené rostlinné druhy: Techniky a postupyDetailní návod na efektivní rozmnožování vzácných a ohrožených rostlin různými metodami, včetně osvědčených postupů a tipů pro zahradníky a odborníky.
1000 slov
10 minut čtení
25. 3. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky