Meskalin.cz/Fórum/Jak na množení sukulentů z listů?

Jak na množení sukulentů z listů?

Zajímalo by mě, jaký je nejlepší způsob, jak množit sukulenty z listů. Slyšel jsem, že to jde celkem snadno, ale narazil jsem na různé metody a nejsem si jistý, která z nich je ta pravá. Mám na mysli hlavně rostliny jako je například Echeveria nebo Sedum, které se prý dají rozmnožovat tímto způsobem. Je dobré nechat listy vyschnout před tím, než je dám do země? A co zalévání? Jak často by se měly zalévat a kdy je ten správný čas na to, abych je přesadil do květináče? Zajímalo by mě také, jestli je lepší používat speciální substrát pro sukulenty nebo stačí obyčejná zemina. A co světlo? Potřebují tyto mladé rostlinky hodně slunce nebo spíš nějaké rozptýlené světlo? Jak dlouho to trvá, než se z listu vyvinou nové sukulentní rostlinky? Rád bych slyšel nějaké tipy a triky od vás, kteří už máte s množení sukulentů zkušenosti. Děkuji moc!

147 slov
1.5 minut čtení
28. 12. 2024
Jiří Šulc

Množení sukulentů z listů je fakt jednoduchý. Takže když vezmeš listy Echeverie nebo Sedum, první, co udělej, je nechat je pár dní oschnout na světle, aby se na řízku vytvořil kalus. Tím se snižuje riziko hniloby, když je dáš do země. Pak je můžeš položit na substrát, který by měl být spíš propustný – takže ideální je speciální substrát pro sukulenty, ale klidně můžeš použít i běžnou zeminu smíchanou s pískem nebo perlitem.

Zalévat začni až po týdnu nebo dvou, když vidíš, že se začínají tvořit kořeny. Voda by měla být spíš málo a lépe nechat substrát vyschnout mezi zálivkami. Co se světla týče, ideální je rozptýlené světlo, přímé slunce by mohlo mladé rostlinky spálit. Trvá to většinou pár týdnů, než začneš vidět nové rostlinky vyrůstající z listů. Hlavně buď trpělivý a nečekej zázraky hned! Hodně štěstí!

137 slov
1.4 minut čtení
21. 6. 2024
Jana Vávrová

Při množení sukulentů z listů to fakt není žádná věda. U Echeverií nebo Sedum to jde celkem snadno. Nejlepší je vzít listy, které jsou zdravé a nepoškozené. Jo, je dobrý nechat je trošku oschnout, tak 1-2 dny, aby se na řízku vytvořil kalus, což pomůže zabránit hnilobě. Pak je dej na substrát – ideálně speciální pro sukulenty, ale taková obyčejná zemina s dobrou drenáží by mohla taky fungovat. Zalévání? Mělo byš to dělat opatrně, stačí jemně postříkat nebo lehce zalít 1x týdně, dokud nezačnou klíčit. Světlo milujou, ale spíš to rozptýlený, přímý slunce může spálit. Nový rostlinky se začnou objevovat za pár týdnů až měsíců, záleží na podmínkách. Takže trpělivost! Držím palce!

112 slov
1.1 minut čtení
30. 12. 2024
Matěj Buchta
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak správně rozmnožovat ohrožené rostlinné druhy: Techniky a postupyDetailní návod na efektivní rozmnožování vzácných a ohrožených rostlin různými metodami, včetně osvědčených postupů a tipů pro zahradníky a odborníky.
1000 slov
10 minut čtení
25. 3. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky