Meskalin.cz/Fórum/Jak hydroponie ovlivňuje růst kaktusů?

Jak hydroponie ovlivňuje růst kaktusů?

Zajímalo by mě, jak hydroponie dokáže ovlivnit růst kaktusů, protože jsem slyšel, že to může být dost zajímavé a efektivní. Mám doma pár kaktusů a přemýšlím, jestli bych je mohl zkusit pěstovat v hydroponickém systému místo v běžné půdě, co si o tom myslíte? Vím, že kaktusy potřebují speciální péči a že se s nimi špatně zachází při nadměrné vlhkosti, ale co když se to udělá správně? Jaké výhody nebo nevýhody by takový způsob pěstování mohl mít? A co třeba živiny – jakým způsobem je možné zajistit, aby dostávaly vše potřebné, když nejsou v zemi? Zajímalo by mě taky, jestli existují nějaké specifické druhy kaktusů, které by se do hydroponie hodily víc než jiné. Taktéž bych chtěl vědět, jestli má někdo zkušenosti s tímto způsobem pěstování a jaké výsledky to přineslo. Bude to pro kaktusy zdravější? Mám pocit, že hydroponie může nabídnout zajímavé možnosti, ale bojím se, že bych mohl něco pokazit. Je ještě něco dalšího důležitého, co bych měl vědět předtím, než se do toho pustím?

167 slov
1.7 minut čtení
17. 1. 2023
Milan Doležal

Hydroponie pro kaktusy může být zajímavý pokus, ale je potřeba to dělat opatrně. Kaktusy jsou zvyklé na suché podmínky, takže musíte mít systém, který jim nezpůsobí příliš vlhkosti. Obecně platí, že hydroponický systém by měl mít dobrou drenáž a neměl by být neustále mokrý. Co se týče živin, můžete použít speciální hydroponické živné roztoky, které jsou navržené pro sukulenty.

Některé druhy kaktusů jako třeba Echinopsis nebo Mammillaria se prý dají pěstovat lépe než jiné. Zkušenosti lidí s hydroponií kaktusů se dost liší. Někdo říká, že mají rychlejší růst a jsou zdravější, jiní zase tvrdí, že to není to pravé ořechové pro všechny kaktusy.

Je dobrý si udělat malý pokus s pár rostlinama a uvidíš, jak se jim bude dařit. Hlavně si dej pozor na vlhkost a nezapomeň na dobré osvětlení! A taky se připrav na to, že to může vyžadovat trochu víc hlídání než klasické pěstování v půdě.

148 slov
1.5 minut čtení
23. 11. 2023
Zdeněk Polák

Hydroponie je pro kaktusy docela zajímavá, ale taky to chce opatrnost. Kaktusy jsou zvyklé na sušší podmínky, takže pokud zvolíš hydroponii, musíš dávat pozor na to, aby nebyly přelité. Když se to udělá správně, tak by mohly růst rychleji, protože mají snadnější přístup k živinám. Místo zeminy se používají různé substráty jako perlit nebo kokosové vlákno, které dobře odvádějí vodu a neudržují vlhkost příliš dlouho.

Živiny se dodávají skrze speciální roztoky, takže musíš mít nějaké hnojivo pro hydroponii a dávkovat ho správně. Můžeš zkusit i některé odrůdy, které jsou odolnější, třeba Echinopsis nebo některé druhy Opuntia.

Osobně jsem to zkoušel a když jsem dodržoval režim s vodou a živinami, kaktusy mi rostly pěkně. Ale bacha na plíseň a kořenovou hnilobu, to jsou vážné věci. Takže bych doporučil občas kontrolovat kořeny a nesnažit se je přelívat. Jinak jo, může to být fajn experiment, ale chce to trpělivost a pozornost.

148 slov
1.5 minut čtení
28. 2. 2024
František Maleček
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Vliv hydroponie na růst a kvalitu rostlin: Co říkají vědecké studie?Zjistěte, jak hydroponické systémy ovlivňují růst a zdraví rostlin podle aktuálních vědeckých výzkumů. Objevte výhody hydroponie pro zemědělství a zah...
1000 slov
10 minut čtení
10. 3. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky