Meskalin.cz/Fórum/Jak hydroponie ovlivňuje růst kaktusů?

Jak hydroponie ovlivňuje růst kaktusů?

Zajímalo by mě, jakým způsobem hydroponie ovlivňuje růst kaktusů. Představoval jsem si, že kaktusy s jejich schopností přežít v extrémních podmínkách by mohly dobře prospívat i v hydroponickém systému, ale mám obavy, zda to tak skutečně je. Jaké jsou výhody a nevýhody pěstování kaktusů touto metodou? Myslíte si, že hydroponie zrychlí jejich růst, nebo naopak mohou mít problémy s kořeny, když nemají půdu k dispozici? Jaké živiny bych měl přidávat do vody, aby se kaktusy cítily co nejlépe? A co zavlažování – jak často bych měl kaktusy zalévat v hydroponii? Slyšel jsem také, že některé druhy kaktusů nemusí hydroponii vůbec zvládnout. Je to pravda? Jaké druhy byste doporučili pro začátek? Možná máte i osobní zkušenosti s tímto způsobem pěstování. Rád bych slyšel vaše názory a rady, protože bych chtěl vyzkoušet něco nového ve svém pěstování kaktusů.

136 slov
1.4 minut čtení
20. 4. 2023
Aleš Hanzl

Hydroponie může být pro kaktusy docela zajímavá, ale má svý specifika. Kaktusy jsou zvyklé na suchý a drsný terén, takže když je dáš do vody, může to být pro ně šok. Na jednu stranu by mohly zrychlit růst, protože mají pořád přístup k vodě a živinám. Na druhou stranu, pokud je zaliješ moc, kořeny začnou hnit a to může být problém.

Živiny musíš vybírat opatrně – nejlepší jsou speciální hnojiva pro sukulenty, hlavně s nízkým obsahem dusíku. Co se týče zalévání, hydroponie obvykle znamená, že kaktusy budou mít stálý přístup k vodě, ale dávej pozor, aby nebyly ponořené pořád. Zkus to s kapkovým zavlažováním nebo nějakým cyklem, co jim dá čas „vyschnout“.

Některé druhy kaktusů to fakt nezvládají, třeba ty hodně citlivé na vlhkost. Pro začátek bych doporučil něco odolnějšího, jako třeba Echinopsis nebo Mammillaria. Je dobrý zkoušet a najít si, co funguje u tebe doma. Mám osobní zkušenost s pěstováním kaktusů v hydroponii a je to fajn experiment, ale chce to určitě sledovat jejich reakce.

166 slov
1.7 minut čtení
1. 7. 2024
Eva Zajícová

Hydroponie může být pro kaktusy zajímavá, ale není to tak jednoduchý jako u jiných rostlin. Kaktusy jsou zvyklé na sucho a hodně vzduchu kolem kořenů, takže pokud jim dáš moc vody nebo je v nějakém uzavřeném systému, můžou trpět. Růst se může zrychlit, ale spíš u těch rychle rostoucích druhů. Ne všechny kaktusy se hodí do hydroponie; některé jsou citlivé na přemokření a můžou zahnívat.

Co se týče živin, používej speciální hnojivo pro sukulenty, ale dej pozor na dávkování. Méně je obvykle víc. Při zavlažování to chce myslet na to, aby jsi nenechal kořeny stát ve vodě; ideálně střídavě vlhko a sucho. Frekvence zalévání závisí na teplotě a světle – v létě můžeš zalévat častěji.

Pokud jde o druhy, začni třeba s Echinopsis nebo Gymnocalycium, ty jsou odolnější. Osobně jsem zkoušel pár kaktusů v hydroponii a celkově je to experiment, co si vyzkoušet na vlastní pěst. Takže hodně štěstí!

147 slov
1.5 minut čtení
30. 11. 2024
Stanislav Ryba
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Vliv hydroponie na růst a kvalitu rostlin: Co říkají vědecké studie?Zjistěte, jak hydroponické systémy ovlivňují růst a zdraví rostlin podle aktuálních vědeckých výzkumů. Objevte výhody hydroponie pro zemědělství a zah...
1000 slov
10 minut čtení
10. 3. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky