Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat kaktusy a sukulenty vedle sebe, nebo se nesnáší?

Můžu pěstovat kaktusy a sukulenty vedle sebe, nebo se nesnáší?

Nedávno jsem se pustil do pěstování různých rostlin a nějak mě uchvátily kaktusy a sukulenty, ale teď mám dilema. Zajímalo by mě, jestli je dobrý nápad pěstovat kaktusy a sukulenty dohromady v jedné nádobě nebo květináči. Mám totiž pár krásných sukulentů, které bych rád měl vedle svých oblíbených kaktusů, ale nejsem si jistý, jestli to bude fungovat. Slyšel jsem různé názory, že některé rostliny se mohou navzájem ovlivňovat, a tak bych rád věděl, jestli kaktusy a sukulenty mají podobné podmínky pro růst, jako je světlo, zálivka a typ půdy. Navíc jsem se bál, že by mohly mít rozdílné potřeby na vodu – přece jenom kaktusy jsou zvyklé na sušší prostředí, zatímco některé sukulenty potřebují více vláhy. Takže je možné je mít spolu v jedné nádobě? Jsou nějaké konkrétní druhy kaktusů a sukulentů, které by se daly kombinovat, nebo je lepší držet je odděleně? Co byste mi doporučili, abych se vyhnul problémům? Každá rada je pro mě cenná! Vím, že péče o tyto rostliny může být náročná a rád bych zajistil, že budou šťastné a zdravé.

175 slov
1.8 minut čtení
4. 8. 2023
Jarmila Burešová

Kaktusy a sukulenty většinou mají dost podobné nároky na péči, takže je klidně můžeš pěstovat spolu. Obě skupiny milují slunce a potřebují dobrý odvod vody, takže se hodí spíš do dobře draenované půdy. Co se týče zálivky, tak jo, kaktusy jsou víc na sucho, ale většina sukulentů taky nemá ráda přemokření, takže to by neměl být problém. Doporučuji dávat pozor na to, aby jsi je nezaléval moc často a spíš je nechat mezi zálivkami oschnout. Pokud jde o kombinaci druhů, tak některé kaktusy jako třeba Echinopsis nebo Mammillaria se dají hezky kombinovat s populárními sukulenty jako jsou Echeveria nebo Sedum. Hlavně se vyhni druhům, co potřebují hodně vláhy, protože by to kaktusům neprospělo. Jinak bych to zkusil, pokud je to všechno v jedné nádobě s dobrou drenážní vrstvou a nebudeš je přelívat.

132 slov
1.3 minut čtení
8. 8. 2024
Pavla Mašková

Kaktusy a sukulenty se většinou snášejí celkem dobře, protože mají podobné potřeby na světlo a typ půdy. Obě skupiny rostlin milují hodně světla a propustnou půdu, takže pokud vybereš dobrou substrátovou směs pro sukulenty a kaktusy, mělo by to být v pohodě. Co se týče zálivky, tak je pravda, že kaktusy vydrží sušší podmínky lépe než některé sukulenty, ale většina sukulentů nevyžaduje zase tolik vody. Důležité je, aby ses vyvaroval přelévání – radši dej menší množství vody, ať se ti neudělají kořeny. Některé kombinace jako třeba malé kaktusy s menšími sukulenty by mohly fungovat skvěle. Jenom pozor na ty druhy, co mají rády víc vlhkosti. Celkově když to uděláš promyšleně, tak by to neměl být problém.

116 slov
1.2 minut čtení
10. 7. 2024
Matěj Hladík
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Jak efektivně kombinovat kaktusy a sukulenty v bytě: Praktické tipy pro harmonické kompoziceObjevte, jak efektivně kombinovat kaktusy a sukulenty v bytě. Naučte se praktické tipy pro vytváření harmonických kompozic a zjistěte, na co si dát po...
1000 slov
10 minut čtení
28. 9. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky