Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalévat kaktusy a sukulenty v jedné nádobě?

Jak správně zalévat kaktusy a sukulenty v jedné nádobě?

Zajímalo by mě, jak to vlastně udělat se zaléváním, když máme kaktusy a sukulenty v jedné nádobě. Vím, že mají trošku jiné potřeby, ale co když je chci pěstovat spolu? Někde jsem slyšel, že sukulenty potřebují víc vody než kaktusy, ale zase jsem četl, že oba typy rostlin milují sucho. Jak to teda skloubit? Co se stane, když je budu zalévat příliš nebo naopak nedostatečně? Jak často bych měl zalévat, když jsou v jedné nádobě? A co substrát? Měl bych použít nějaký speciální pro obě rostliny nebo stačí ten univerzální? Zajímalo by mě i to, jestli je dobré používat hnojivo. Mám se bát, že když použiju hnojivo pro sukulenty, kaktusy to nějak poškodí? Odpovědi na tyhle otázky by mi fakt pomohly, protože chci, aby mé rostlinky prosperovaly a vypadaly zdravě. Co doporučujete vy, kteří máte s pěstováním kaktusů a sukulentů zkušenosti?

141 slov
1.4 minut čtení
30. 7. 2023
Veronika Černá

Když pěstuješ kaktusy a sukulenty v jedné nádobě, je fakt důležitý najít balanc v zalévání. Obě rostliny milujou sucho, ale jo, sukulenty většinou chtějí víc vody. Takže zkus zalévat tak, aby substrát byl vlhký, ale ne mokrý. V létě klidně jednou týdně, ale v zimě stačí třeba jednou za měsíc, podle toho, jak je teplo.

Substrát dej speciální pro kaktusy a sukulenty - má dobrou drenáž, což je fakt klíčový. Když použiješ univerzální, může to zadržovat vodu a to by nebylo dobrý. Hnojivo můžeš použít, jen si dej pozor na koncentraci. Hnojivo pro sukulenty většinou neublíží kaktusům, ale radši ho nařeď víc.

Když to přeženeš s vodou, kořeny začnou hnít, a když bude málo vody, tak se rostliny scvrknou a budou vypadat unaveně. Takže sleduj je a podle toho upravuj zalévání.

130 slov
1.3 minut čtení
27. 7. 2023
Kamila Matějková

Zalévání kaktusů a sukulentů v jedné nádobě je trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Hlavně nezapomínej, že oba typy milují sucho, takže zalévat s rozumem. Kaktusy obecně potřebují míň vody než sukulenty, ale při společném pěstování se to dá přizpůsobit. Doporučuji zalévat tak jednou za dva týdny v létě a v zimě klidně vynechat. To je takový základ, ale sleduj, jak vypadají – když začnou vadnout nebo naopak hnědnou, může to znamenat, že je to špatně. Co se týče substrátu, nejlepší je použít nějaký speciální pro kaktusy a sukulenty, aby to mělo dobrou drenáž. Klidně se poohlédni po mixu písku a zeminy.

Hnojivo můžeš použít, ale opatrně. Pro obě rostliny existuje speciální hnojivo, takže s tím si dej pozor – pokud dáš moc, můžeš kaktusy spálit. Hnojit stačí tak jednou za měsíc během vegetační sezóny. Takže pokud chceš mít zdravé rostliny, drž se těchto doporučení a sleduj je! Uvidíš, že ti to půjde. Držím palce!

155 slov
1.6 minut čtení
2. 7. 2023
Anna Kočová
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Jak efektivně kombinovat kaktusy a sukulenty v bytě: Praktické tipy pro harmonické kompoziceObjevte, jak efektivně kombinovat kaktusy a sukulenty v bytě. Naučte se praktické tipy pro vytváření harmonických kompozic a zjistěte, na co si dát po...
1000 slov
10 minut čtení
28. 9. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky