Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny se dají pěstovat v hydroponii?

Jaké rostliny se dají pěstovat v hydroponii?

Zajímalo by mě, jaké rostliny se vlastně dají pěstovat v hydroponii. Vím, že je to alternativní způsob pěstování, který využívá vodu a živiny bez půdy, ale přemýšlím, jaké konkrétní druhy bych mohl zkusit. Slyšel jsem o různých bylinkách jako bazalka nebo máta, ale co třeba zelenina? Může se takto pěstovat i rajčata nebo papriky? A co ovoce, to by bylo super mít vlastní jahody nebo okurky. Jaké máte zkušenosti s hydroponií? Co všechno jste už zkusili pěstovat a jaké máte tipy pro začátečníka? Mám také obavy, jestli je to náročné na údržbu a kolik času mi to zabere. A co se týče zařízení, dá se to udělat doma s nějakým běžným vybavením nebo potřebuju něco speciálního? Klidně sdílejte svoje rady a postřehy, určitě by mi to hodně pomohlo.

128 slov
1.3 minut čtení
22. 8. 2024
Šárka Netolická

Hydroponie je fakt super způsob, jak pěstovat rostliny bez půdy. Můžeš zkusit bylinky jako bazalku, mátu nebo oregano, to roste fakt rychle. Zelenina? Jasně, rajčata a papriky jsou skvělý volby, ale chce to trošku víc péče. Jahody taky nejsou špatné, akorát jsou trochu náročnější na světlo. Co se týče okurek, ty se dají taky pěstovat, ale potřebují dost prostoru a podpory. Začátečníkům bych doporučil začít s jednoduššími rostlinami, třeba s bylinkami. Na údržbu to není nějak super náročné, ale musíš hlídat živiny ve vodě a pH. Pokud jde o vybavení, klidně začneš s něčím doma, jako je plastová nádoba a čerpadlo. Něco speciálního určitě nesháněj na začátek. Hlavně se neboj experimentovat a uvidíš, co ti půjde nejlépe.

117 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Zdeněk Vaněk

Pěstování rostlin v hydroponii je super způsob, jak mít čerstvé bylinky a zeleninu doma. Můžeš zkusit pěstovat celou řadu rostlin. Bylinky jako bazalka, máta, koriandr a petržel rostou fakt dobře. Co se týče zeleniny, rajčata a papriky jsou rozhodně možné a dají se pěstovat hydroponicky. Ale pozor, potřebujou víc místa a péče než bylinky.

Jahody jsou taky skvělý, hodně lidí je pěstuje v hydroponii a dají se dost dobře skombinovat s jinýma rostlinama. Okurky jsou další možnost, ale měly by mít dost prostoru, takže si na to dej pozor.

Co se údržby týče, na začátku to může být trochu náročnější, hlavně zjistit správné živiny a pH vody. Ale jakmile se do toho dostaneš, tak to není tak složitý. Základní vybavení můžeš pořídit docela levně – třeba plastové kontejnery, pumpy, hadičky a tak. Existuje spoustu DIY projektů na internetu, co ti pomůžou udělat vlastní hydroponický systém doma.

Taky doporučuji sledovat videa nebo fóra zaměřená na hydroponii, tam najdeš spoustu tipů od lidí, co už mají zkušenosti. Hlavně nezapomeň experimentovat a učit se z chyb.

172 slov
1.7 minut čtení
17. 1. 2025
Magdaléna Dvořáková
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Jak zvládnout hydroponii pro začátečníky: Průvodce krok za krokemKomplexní návod pro začátečníky, jak se naučit hydroponii, včetně tipů na výběr správného systému a substrátů.
1000 slov
10 minut čtení
5. 8. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky