Meskalin.cz/Fórum/Můžou sukulenty růst i ve stínu?

Můžou sukulenty růst i ve stínu?

Přemýšlím o tom, jaké možnosti mám, pokud jde o pěstování sukulentů v mém bytě. Mám místnost, která je celkem tmavá a slunce tam moc nepřichází, což mě vede k otázce, jestli sukulenty mohou přežít nebo dokonce prospívat na takovém místě. Slyšel jsem, že některé rostliny potřebují hodně slunečního světla, ale co tyto malé krásky? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké specifické druhy sukulentů, které se lépe adaptují na stinnější podmínky. Jak moc stínu je pro ně vlastně příliš? Navíc, co se týče zalévání a péče o ně v těchto podmínkách – je něco jiného, co bych měl mít na paměti? Myslím si, že by bylo fajn mít doma nějaké sukulenty i v místnosti bez přímého slunečního světla, ale mám obavy, že by tam mohly trpět. Může mi někdo říct, zda jsou sukulenty úplně závislé na slunci a jak se na toto téma díváte vy? Byl bych rád za jakékoli zkušenosti nebo rady od lidí, kteří mají podobné zážitky. Třeba mi i doporučíte nějaké konkrétní druhy, které by mohly být vhodné pro pěstování v takovém prostředí.

175 slov
1.8 minut čtení
19. 9. 2022
Martin Kopal

Sukulenty obecně preferují světlé a slunné místo, ale některé z nich zvládnou i mírný stín. Tmavší místnost asi nebude ideální, ale pokud tam máš alespoň nějaké rozptýlené světlo, mohlo by to fungovat. Zkus třeba haworthii nebo gasterii, ty se s nízkým osvětlením dokážou lépe vyrovnat. Naopak např. aloe nebo echeveria potřebují víc slunce.

Pokud je máš v tmavém koutě, dávej pozor na to, abys je nepřelíval. V takových podmínkách se substrát pomalu vysušuje, což může vést k hnilobě kořenů. Takže méně zalévat a spíš kontrolovat vlhkost půdy. Obecně platí, že čím méně světla, tím méně vody.

Takže jo, zkus to, ale buď opatrnej a sleduj je. Pokud začneš vidět příznaky slabnutí nebo žloutnutí listů, je čas je přesunout na světlejší místo.

121 slov
1.2 minut čtení
18. 12. 2023
Denisa Fučíková

Sukulenty obecně preferují hodně světla, ale některé druhy zvládnou i slabší osvětlení. Např. Haworthia, Gasteria nebo některé druhy Echeveria by mohly být dobrou volbou pro tmavší místnost. Samozřejmě, že pokud je úplná tma, tak tam asi dlouho nevydrží. Měly by mít alespoň nějaké rozptýlené světlo během dne. Co se týče zalévání, tak v méně osvětlených podmínkách platí, že je lepší zalévat méně, protože se zemina déle vysušuje. Takže buď opatrnej s vodou. Určitě nezapomeň na dobrý odtok, aby se jim kořeny neshnily. Je to trochu pokus-omyl, ale pokud je umístíš tak, aby měly alespoň občas trošku světla, tak by to mohlo fungovat.

102 slov
1 minut čtení
15. 3. 2024
Bedřich Vašíček
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Umělé vs. přírodní: Výběr rostlin pro harmonické zahradní kompoziceZvažujete, zda do své zahrady pořídit umělé nebo živé rostliny? Tento článek vám přiblíží výhody a nevýhody obou možností a pomůže vám vytvořit harmon...
1000 slov
10 minut čtení
7. 7. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky