Meskalin.cz/Fórum/Kombinování sukulentů a kaktusů v jednom květináči

Kombinování sukulentů a kaktusů v jednom květináči

Zajímalo by mě, jak se nejlépe kombinují sukulenty a kaktusy v jednom květináči. Mám doma pár kaktusů, které mi udělaly radost, ale chtěl bych je doplnit také o nějaké sukulenty, aby to vypadalo hezky pohromadě. Vím, že oba typy rostlin mají podobné nároky na zálivku a světlo, ale přece jen bych rád věděl, jaké konkrétní druhy jsou nejlepší na kombinaci. Mám obavy, jestli si nebudou navzájem překážet nebo zda se třeba nebudou soutěžit o místo na slunci. Jaké substráty byste doporučili pro takovou směs? A co třeba hnojení? Je potřeba dodávat jiné živiny pro kaktusy a jiné pro sukulenty? Někdo říká, že by bylo dobré zvolit variabilní výšku rostlin, aby to vypadalo efektněji. Jak se to dá udělat, aby výsledný efekt byl opravdu působivý? A co třeba uspořádání rostlin v květináči, je lepší je mít víc uprostřed nebo spíš po stranách? Zkusil už někdo třeba kombinaci různých barev a tvarů? Jak to dopadlo? Kolik rostlin se vlastně do jednoho květináče vejde, aby to nebylo přeplněné? Rád bych se dozvěděl o vašich zkušenostech a tipy na úspěšné kombinace sukulentů a kaktusů.

180 slov
1.8 minut čtení
23. 11. 2024
Petr Tomeš

Kombinování sukulentů a kaktusů v jednom květináči je skvělý nápad. Oba mají podobné potřeby na světlo a zálivku, takže si většinou nebudou překážet. Co se týče druhů, zkus třeba Echeverii nebo Sedum, hezky to kontrastuje s kaktusy jako jsou Mammillaria nebo Echinopsis. Dobře vypadá variabilní výška, tak můžeš kaktusy postavit do středu a nízké sukulenty kolem. Vybírej rostlinky podle barev a tvarů, třeba zelené s červenými okraji, to udělá dojem.

Substrát by měl být dobře propustný, ideální je směs určená pro sukulenty a kaktusy. Co se týká hnojení, stačí hnojit jednou za pár měsíců speciálním hnojivem pro sukulenty, jinak to moc nepřeháněj.

Pokud jde o uspořádání, zkus mít rostliny spíš rozložené po celém květináči než jen uprostřed. A s počtem rostlin opatrně – radši tak 3-5, aby to nebylo přeplněné. Zbytek už doroste a bude to vypadat dobře.

136 slov
1.4 minut čtení
3. 1. 2025
Soňa Skálová

Myslím, že kombinování sukulentů a kaktusů je super nápad! Většina z nich má ráda slunce a sucha, takže to by neměl být problém. Co se týče druhů, tak třeba Echeveria nebo Haworthia se dobře snáší s menšími kaktusy jako jsou Mammillaria nebo Gymnocalycium. Udržují si podobné nároky na zálivku.

Pokud jde o substrát, doporučuji použít speciální směs pro kaktusy a sukulenty, je tam dobře vyvážený poměr písku a zeminy, což pomůže odvodnění. Hnojení bych nedělal moc často, stačí jednou za měsíc v létě s hnojivem pro sukulenty; kaktusy se s tím většinou taky spokojí.

Variabilní výška rostlin je fajn, zkuste umístit vyšší kaktus do středu a menší sukulenty kolem něj, to hezky vynikne. Co se týče uspořádání, osobně mám radši rostliny víc ke středu květináče, ale po stranách to taky vypadá dobře.

Barevné kombinace fungují skvěle, tak můžete zkombinovat různé odstíny zelené s barevnými květy. Do jednoho květináče bych dal tak 3-5 rostlin, aby to nebylo přeplněné. Ale pozor na to, aby měly dostatek místa na růst! Držím palce, určitě to bude vypadat skvěle!

174 slov
1.7 minut čtení
2. 12. 2024
Daniela Šimková
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Jak správně kombinovat sukulenty a kaktusy v jedné nádoběObjevte tipy na harmonické spojení různých druhů sukulentů a kaktusů do jedné nádoby, abyste vytvořili vizuálně atraktivní a zdravé uspořádání.
1000 slov
10 minut čtení
4. 9. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky