Meskalin.cz/Fórum/Mohu pěstovat sukulenty a kaktusy dohromady?

Mohu pěstovat sukulenty a kaktusy dohromady?

Vždycky mě zajímalo, jak to vlastně je s pěstováním sukulentů a kaktusů. Obě tyto rostliny vypadají tak hezky a mají tolik různých tvarů a barev, že by bylo fajn mít je pohromadě. Jenže si říkám, jestli se to vůbec dá. Jsem začátečník, takže se mi do hlavy hrnou otázky, jako jaké mají nároky na světlo, vodu nebo substrát. Vím, že obě preferují suché prostředí, ale je tam nějaký rozdíl? A co hnojení? Myslím, že bych chtěl mít obě skupiny rostlin vedle sebe v jedné nádobě, aby to vypadalo pěkně a zároveň s tím neměl žádné potíže. Zajímá mě, jestli si vzájemně nebudou překážet nebo jestli si nebudou konkurovat o živiny. Mám strach, že když je dám dohromady, tak jeden druh udusím nebo naopak přehnojím. Jaký máte názor vy? Máte někdo zkušenosti s pěstováním sukulentů s kaktusy v jednom květináči? Jaké druhy rostlin byste doporučili kombinovat? Dají se třeba nějaké sukulenty pěstovat spolu s kaktusy bez obav? A co substrát, má být stejný pro obě skupiny, nebo by se mělo něco lišit? Rád bych znal vaše názory a tipy, protože si nechci zkazit pěknou sbírku a zároveň bych chtěl mít prostor pro více druhů rostlin. Díky moc za všechny rady!

199 slov
2 minut čtení
24. 1. 2024
Daniel Macek

Hele, pěstovat sukulenty a kaktusy dohromady je v pohodě, většinou si nebudou překážet. Obě mají podobné nároky na světlo, teplo a hlavně vodu. Důležité je pořádně odvodněný substrát, takový ten speciální pro sukulenty a kaktusy. Co se týče hnojení, stačí to dělat jednou za měsíc během vegetačního období a je to.
Můžeš zkusit kombinovat třeba agáve s nějakým kaktusem, nebo echeverii s jiným sukulentem. Jen pozor na to, aby si nebraly moc živin – prostě dej do květináče rostliny, který nemají moc velký kořenový systém.
Jinak nezapomeň na dobré osvětlení, potřebují sluníčko. Takže pokud máš dostatek světla, měly by se mít fajn spolu. Jen občas pokontroluj, jestli některá z rostlin nezapadá do podmínek víc než ta druhá.

120 slov
1.2 minut čtení
4. 1. 2025
Denisa Koutná

Pěstování sukulentů a kaktusů dohromady je fakt možný, protože oba mají podobný nároky na světlo a vodu. Obě skupiny milujou sluníčko a potřebují sušší substrát, takže tohle by neměl bejt problém. Co se týká vody, tak dej pozor – kaktusy obvykle snesou trochu víc sucha než některý sukulenty, takže je dobrý mít na paměti, jak často zaléváš. Hnojení to chce taky trošku přizpůsobit, ale pokud použiješ hnojivo speciálně na sukulenty a kaktusy, mělo by to být v pohodě. Dobrý substrát je základ – něco propustnýho, co dobře odvodňuje, třeba směs písku a zeminy pro sukulenty. Vyhni se těžkým hlínám, ty by mohly udusit kořeny. Jinak co se kombinace týče, tak třeba Echeverie nebo Haworthia s menšími kaktusy jako Mammillaria by mohly jít dohromady bez problémů. Jen si dej pozor na to, aby každá rostlina měla dost prostoru a světla. Takže klidně do toho jdi!

144 slov
1.4 minut čtení
16. 11. 2024
Helena Šimková
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Druhy rostlin, které se ideálně snoubí s exotickými kaktusyObjevte, jaké další rostliny mohou skvěle doplnit vaše exotické kaktusy a přidat na biodiverzitě a estetice vašich pěstebních nádob.
1000 slov
10 minut čtení
9. 2. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky