Meskalin.cz/Fórum/Kombinace rostlin s exotickými druhy

Kombinace rostlin s exotickými druhy

Zajímalo by mě, jaké rostliny se dají hezky kombinovat s exotickými druhy, jako jsou různé kaktusy a sukulenty. Mám na mysli nejen to, co vypadá vizuálně dobře, ale také jaké rostliny si navzájem vyhovují v pěstování. Například, jestli existují takové kombinace, které pomáhají udržet optimální vlhkost nebo naopak zajišťují dobrou drenáž. Je dobré mít vedle kaktusů nějaké jiné sukulenty, nebo spíš něco úplně jiného? Jaké barevné variace nebo textury by mohly doplnit tyhle exotické krásky? A co se týče velikostí, je lepší volit menší rostlinky kolem větších kaktusů, nebo naopak? A taky by mě zajímalo, jestli někdo máte zkušenosti s pěstováním různých druhů okrasných travin v blízkosti exotických rostlin – sedí to spolu dobře? Mám obavy, že některé rostliny by mohly mít odlišné nároky na světlo a vodu, takže by se mi hodily rady ohledně toho, co by spolu mohlo prospívat. Díky moc za tipy!

145 slov
1.5 minut čtení
13. 12. 2023
Jan Růžička

Moc fajn téma! Takže kaktusy a sukulenty se dají hezky kombinovat, hlavně když maj podobný nároky na světlo a vodu. Třeba okrasné traviny jako Festuca nebo Carex můžou být super vedle kaktusů, protože vytvářejí skvělý kontrast. Navíc, traviny obvykle potřebují míň vody, takže by neměly kaktusům škodit.

Sukulentní rostliny vedle kaktusů, to je taky dobrá volba. Vizuálně to vypadá hezky a navíc si navzájem pomáhají udržet vlhkost v substrátu, když je to dobře udělaný. Co se týče velikosti, menší sukulenty kolem větších kaktusů vypadají super, ale záleží na tom, jaký efekt chceš dosáhnout. Můžeš zkusit i různý barvy – třeba kombinace zelené s červenými či fialovými tóny v sukulentech dokáže vytvářet zajímavé akcenty.

Jinak jasně, dej pozor na to, kolik světla jednotlivý rostliny potřebujou. Některý traviny potřebujou víc stínu, takže je lepší je dávat někam, kde budou chráněný. Takže kombinace je určitě možná, ale chce to chvilku experimentovat a zjistit, co funguje nejlíp.

152 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2023
Alois Fučík

Exotické rostliny jako kaktusy a sukulenty se dají hezky kombinovat s dalšími rostlinami, co vyžadují podobné podmínky. Třeba různé typy sukulentů jsou fajn, protože mají podobné nároky na vodu a světlo. Můžeš zkusit kombinaci s nějakými malými skalními růžemi nebo dokonce s barevnými mečovkami, co dodají barvu.

Když už mluvíme o drenáži, tak je dobré mít nějakou drť nebo písek v substrátu, aby se nezadržovala voda. Co se týče velikosti, menší rostlinky kolem větších kaktusů vypadají super, ale dej pozor na to, aby měly dostatek prostoru a světla.

Ohledně okrasných travin – ty můžou vypadat hezky vedle kaktusů, ale zase pozor na to, že některé trávy potřebují víc vody. Takže pokud chceš mít traviny, tak vybírej spíš ty suchomilné. Celkově je dobrý si prostudovat, co jak vyžaduje, abys měl vše hezky pohromadě a žádná rostlina netrpěla. Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
31. 1. 2024
Vladimír Blažek
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Druhy rostlin, které se ideálně snoubí s exotickými kaktusyObjevte, jaké další rostliny mohou skvěle doplnit vaše exotické kaktusy a přidat na biodiverzitě a estetice vašich pěstebních nádob.
1000 slov
10 minut čtení
9. 2. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky