Meskalin.cz/Fórum/Které bylinky jsou dobré na hmyz?

Které bylinky jsou dobré na hmyz?

V poslední době jsem začal více zajímat o přírodní metody, jak se zbavit hmyzu v zahradě, a tak mě napadlo, jestli neexistují nějaké bylinky, které by mohly pomoci. Vím, že některé rostliny mají repelentní vlastnosti a dokážou odradit třeba mouchy nebo mravence, ale rád bych se dozvěděl víc. Zajímalo by mě, které konkrétní bylinky byste doporučili na hmyz? Například mátová, levandulová nebo nějaké další? Jaké máte zkušenosti s jejich pěstováním a účinností? Taktéž bych rád věděl, jestli je možné tyto bylinky použít i jako přírodní postřik nebo se prostě jen zasadí k ostatním rostlinám. Občas se mi zdá, že chemické prostředky nejsou ideální, tak bych chtěl vyzkoušet něco šetrnějšího k přírodě. Díky za všechny tipy a rady!

117 slov
1.2 minut čtení
28. 7. 2022
Viktor Machač

Takže, co se týče bylinek proti hmyzu, určitě doporučuju mátu. Ta je super na všechny možný mouchy a dokonce i mravence. Levandule taky funguje, má příjemnou vůni a hmyz odrazuje. Taky jsem slyšel, že rozmarýn a bazalka jsou dobrý na komáry. Co se týče pěstování, tak je to v pohodě, rostou skoro samy a dají se zasadit kolem ostatních rostlin. Můžeš zkusit udělat i nějaký přírodní postřik – třeba vodu s mátou nebo levandulí, nezkazíš nic. Je to šetrný k přírodě a navíc to hezky voní. Černý mšice taky nemají rády česnek, takže pokud ho máš v zahradě, tak je to další plus. Zkrátka, vyplatí se mít tyhle bylinky po ruce!

111 slov
1.1 minut čtení
14. 2. 2024
Tomáš Chalupa

Jasně, bylinky jsou super pro odhánění hmyzu. Třeba máta je výborná, mouchy ji fakt nemají rády. Pak je tu levandule, ta je skvělá proti všem možným škůdcům a navíc voní. Rozmarýn taky funguje, mravenci a nějaký brouci se jí bojí. Není špatný ani citrónový tymián, ten odpuzuje komáry.

Když to zasadíš kolem ostatních rostlin, můžeš mít klid. Některý bylinky můžeš i použít na postřik – stačí povařit listy ve vodě a nechat vychladnout. Potom to nasypej na rostliny, je to přírodní a funguje to. Jo a pamatuj, že některé bylinky se šíří samy, tak si dej pozor, aby ti nezabraly celou zahradu. Zkus to, chemie je fakt na nic!

109 slov
1.1 minut čtení
16. 9. 2024
Kamila Brychtová
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Jak správně připravit a aplikovat přírodní insekticidy pro vaše rostliny?Komplexní průvodce přípravou a aplikací přírodních insekticidů, které šetrně chrání vaše rostliny, přičemž dbá na ekologii a zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
11. 7. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky