Meskalin.cz/Fórum/Jak správně aplikovat neemový olej na rostliny?

Jak správně aplikovat neemový olej na rostliny?

Chtěl bych se zeptat, jak nejlépe aplikovat neemový olej na rostliny, protože jsem slyšel, že je to skvělý přírodní prostředek proti škůdcům a plísním. Zajímalo by mě, jestli je potřeba olej nejdřív naředit s vodou, nebo jestli ho mohu použít přímo. Jaké jsou správné proporce, pokud se míchá s vodou? A jaká je ideální doba na aplikaci – mám to dělat ráno nebo večer? Slyšel jsem, že neemový olej může být účinný i v prevenci, tak by mě zajímalo, jak často bych měl olej aplikovat. Je to jednorázová záležitost nebo je lepší provádět ošetření pravidelně? Co se týče samotného nanášení, je lepší používat postřikovač nebo houbičku? A co když mám rostliny venku a počasí se náhodou změní nebo začne pršet – ovlivní to účinnost neemového oleje? Mám také obavy o možné vedlejší účinky na moje kaktusy a sukulenty. Mohu neemový olej používat na všechny druhy rostlin, nebo jsou nějaké výjimky? Rád bych se vyhnul zbytečným problémům a ujistil se, že moje rostliny budou v bezpečí. Budu moc vděčný za jakékoliv doporučení a tipy, co dělat a čeho se vyvarovat.

179 slov
1.8 minut čtení
30. 3. 2024
Emil Vašek

Neemový olej je fakt super na škůdce a plísně, ale jo, musíš ho naředit s vodou. Obvykle se dává tak jedna až dvě čajové lžičky na litr vody. Nezapomeň přidat trochu mýdla, to pomůže oleji lépe se smíchat s vodou a držet na listech. Co se týče aplikace, nejlepší je to dělat ráno nebo večer, kdy není slunce moc silné, aby se ti nezpálily listy. A co se týče frekvence, tak záleží na tom, jak moc máš rostliny napadené. Když chceš preventivně, stačí jednou za dva týdny. Jinak jestli máš venku a začne pršet, tak to může smýt, takže si na to dej pozor. Použij postřikovač pro lepší pokrytí, houbičku bych nedoporučoval. Pokud jde o kaktusy a sukulenty, většinou by neměl být problém, ale radši si ověř, jestli konkrétní druhy snesou olej – některé citlivější by mohly reagovat špatně. Takže jo, míchání, aplikace a sledování počasí jsou klíčový. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
15. 1. 2025
Karel Hrdý

Neemový olej je fakt super na škůdce a plísně, ale jo, vždycky ho je dobrý naředit. Obvykle se doporučuje míchat 1-2 lžíce neemového oleje s litrem vody. A nezapomeň přidat kapku mýdla, to pomůže oleji lépe se smíchat s vodou a přilnout k rostlinám. Co se týče doby aplikace, ideální je večer, aby se olej mohl dobře vstřebat a slunce ho nespálilo. Pokud jde o frekvenci, klidně to dělej každé 2-3 týdny jako prevenci, ale když vidíš škůdce, můžeš to udělat častěji. Na nanášení je nejlepší postřikovač, hezky to pokryje celé listy. Když máš rostliny venku a začne pršet, tak to může snížit účinnost, takže radši dej pozor na předpověď počasí. Kaktusy a sukulenty by to měly zvládnout v pohodě, ale pro jistotu zkus nejdřív malý test na jednom listu. Jinak většina rostlin by neměla mít problém, ale některé citlivější druhy jako orchideje můžou reagovat špatně. Takže opatrnost je na místě.

151 slov
1.5 minut čtení
28. 11. 2024
Božena Tvrdíková
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Jak správně připravit a aplikovat přírodní insekticidy pro vaše rostliny?Komplexní průvodce přípravou a aplikací přírodních insekticidů, které šetrně chrání vaše rostliny, přičemž dbá na ekologii a zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
11. 7. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky