Meskalin.cz/Fórum/Jaké exotické rostliny se hodí do stinných částí zahrady?

Jaké exotické rostliny se hodí do stinných částí zahrady?

Přemýšlím o tom, jaké exotické rostliny bych mohl zasadit do těch stinných koutů zahrady, které mám. Mám tam několika míst, kde slunce skoro vůbec nesvítí, a chci tam mít něco zajímavého a krásného. Chtěl bych, aby ty rostliny byly trochu jinak barevné nebo měly zajímavé tvary, ale zároveň aby se jim dařilo i bez přímého slunečního světla. Zajímá mě, jestli existují nějaké speciální druhy, které jsou odolné vůči stínu a přitom vypadají exoticky. Uvažoval jsem třeba o nějakých palmových druzích nebo takových těch velkých listnatých rostlinách, co vypadají jako z džungle. Vím, že některé orchideje také preferují stín, ale nevím, jestli je to vůbec reálné pěstovat venku. Co říkáte na možnosti jako fuchsie nebo azalky? A co třeba kaktusy? Mám rád sukulenty, ale nevím, jestli by se jim v takovém prostředí dařilo. Takže bych byl rád za tipy na exotické rostliny vhodné do stínu. Jaké máte zkušenosti vy? Jaké rostliny vám v těch stinnějších místech zahrady krásně prosperují?

158 slov
1.6 minut čtení
17. 8. 2024
Miroslava Hlaváčová

V těch stinných místech zahrady je pár zajímavých exotických rostlin, co by mohly fungovat. Například, takové filodendrony nebo monstera vypadají fakt dobře a mají velké listy, co dodají tomu stínu tu pravou džunglovou atmosféru. Pak jsou tu i některé druhy palem, třeba Chamaedorea, co snášejí stín a přitom vypadají skvěle.

Orchideje venku jsou trochu oříšek, ale některé hybridy to zvládnou, tak se poohledni. Fuchsie jsou super volba do stínu, krásně kvetou a mají různé barvy. Azalky taky hezky vypadají a navíc je zdraví prakticky nenáročné.

Co se týče sukulentů a kaktusů, těm se ve stínu moc nedaří, potřebují sluníčko. Ale můžeš zkusit nějaké stínomilné sukulenty jako například Hoya. Celkově si dej pozor na vlhkost a odvodnění, to je u těchto rostlin důležité. Takže klidně experimentuj!

125 slov
1.3 minut čtení
9. 9. 2024
Milan Tomeš

Tak to je super, že chceš oživit stinný kout zahrady! Mě se osvědčily některé tropické rostliny, co snesou stín. Například filodendrony nebo monstera vypadají fakt dobře a mají velké listy, co dodají takový ten junglový vibe. Pak jsou tu i různé druhy kapradin, ty se hodí skoro všude do stínu a jsou pěkně zelené. Co se týče orchidejí, tak venku to chce trochu štěstí, ale některé druhy by mohly fungovat, pokud máš místo s vlhčím vzduchem. Fuchsie a azalky jsou taky dobrá volba, hezky kvetou a mají barevné květy. Kaktusy a sukulenty většinou milují slunce, takže v tom stínu by asi umřely. Zkus třeba ještě japonské javory nebo heuchery, ty vypadají taky dost zajímavě. Tak hodně štěstí s výsadbou!

119 slov
1.2 minut čtení
2. 1. 2025
Kristýna Hájková
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Klimatické zóny a výběr exotičtějších rostlin pro vaši zahraduObjevte, jak klimatické zóny ovlivňují výběr exotických rostlin, které můžete pěstovat ve své zahradě. Naučte se, jak si vybrat ty správné rostliny pr...
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky