Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, jestli se mým sukulentům daří?

Jak poznám, jestli se mým sukulentům daří?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám takový dotaz ohledně péče o tyto úžasné rostliny. Koupila jsem si několik sukulentů, protože mě opravdu fascinují jejich tvary a barvy, ale teď mám trochu obavy, jestli se jim daří tak, jak by mělo. Například, jak poznám, že mají dostatek slunce? Možná se mi zdá, že některé z nich vypadají trochu vybledle nebo mají na sobě skvrny. Je to normální? A co se týče zalévání – jak často je správné je zalévat, aby nebyly příliš suché nebo naopak mokré? Jen se bojím, že když je zaliju moc, tak začnou hnít nebo tak něco. Také jsem slyšela, že listy by měly být tuhé a masité, ale některé vypadají trošku povadle. Je to známka toho, že něco není v pořádku? V poslední době jsem si také všimla, že se na některých sukulentech objevují malé pavučinky. Měla bych s tím něco dělat? Víte někdo, co to může znamenat? Jak poznám zdravý růst a kdy je čas na přesazení? Ráda bych věděla i to, jestli mohou mít sukulenty nějaké speciální požadavky na půdu nebo hnojivo. Děkuji předem za všechny rady a tipy!

183 slov
1.8 minut čtení
13. 9. 2024
Jitka Havlíková

Ahoj, tak k těm sukulentům – pokud máš pocit, že jsou vybledlé nebo mají skvrny, může to být známka přílišného slunce nebo naopak nedostatku. Zkus je na chvíli přemístit, aby dostávaly rozptýlené světlo. Co se týče zalévání, většina sukulentů potřebuje zalít tak jednou za 1-3 týdny, záleží na počasí a podmínkách. Když vidíš, že listy povolují a jsou měkké, možná jsou pod vodou. Pavučinky by mohly znamenat nějaký škůdce, zkontroluj je pořádně a případně použij insekticid nebo mýdlový roztok. Zdravý sukulent by měl mít tuhé a masité listy. No a co se týče přesazování – jestliže kořeny vykukují z květináče nebo je rostlina celkově velká, je čas ji dát do většího květináče s dobře propustnou půdou. Hnojivo moc nepotřebují, spíš si dej pozor na to, aby měla dobrou drenáž. Držím palce!

131 slov
1.3 minut čtení
5. 8. 2024
Antonín Král

Sukulentům se daří, když mají dostatek světla, takže pokud mají vybledlé listy, může to znamenat, že mají málo slunce. Skvrny na listech můžou být známka spálení nebo přemokření. O zalévání – je lepší zalévat méně často, jakmile je půda suchá. Pokud jsou listy povadlé, pravděpodobně mají málo vody, ale pozor na kořeny, aby nezahnívaly. Pavučinky na rostlinách můžou být známka nějakého škůdce, tak zkus osprchovat nebo použít insekticid. Co se týče přesazení, dej je do většího květináče, když už nemáš místo na růst. Půda by měla být propustná a hnojivo stačí jednou za čas. Drž se toho a uvidíš, že budou růst jak z vody.

105 slov
1.1 minut čtení
20. 5. 2024
Oldřich Brychta
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Klimatické zóny a výběr exotičtějších rostlin pro vaši zahraduObjevte, jak klimatické zóny ovlivňují výběr exotických rostlin, které můžete pěstovat ve své zahradě. Naučte se, jak si vybrat ty správné rostliny pr...
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky