Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy růst v kontinentálním klimatu?

Můžou kaktusy růst v kontinentálním klimatu?

Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné pěstovat kaktusy v kontinentálním klimatu. Slyšel jsem, že většina kaktusů pochází z teplých a suchých oblastí, ale co když bych je chtěl mít na zahradě nebo na balkóně v oblasti, kde jsou chladné zimy a horká léta? Mám doma pár sukulentů, ale nikdy jsem si nebyl jistý, jestli by se kaktusy dokázaly adaptovat na naše podmínky. Je pravda, že některé druhy mohou snášet nízké teploty, ale co takhle ty citlivější? Jak bych měl kaktusy chránit před mrazem? A co zalévání a slunce? Potřebují speciální typ půdy? Mám pocit, že se mi moje sukulenty daří lépe než těm kaktusům. Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním kaktusů v takovém klimatu? Může se mi podařit vypěstovat nějaké hezké a zdravé kaktusy i tady, nebo je to spíš utopie? Přijde mi to jako zajímavý projekt, ale potřeboval bych vědět víc o tom, co všechno obnáší péče o tyto rostliny v našem podnebí.

155 slov
1.6 minut čtení
22. 7. 2024
Zdeňka Prchalová

Jo, kaktusy můžou růst i v kontinentálním klimatu, ale chce to trochu víc péče. Některé odolnější druhy zvládnou i chladnější teploty, jako třeba Opuntia (nopál), ale většina kaktusů je citlivější na mráz. Zimní ochrana je fakt důležitá, můžeš je třeba zakrýt netkanou textilií nebo je přenést do chladné místnosti, kde nemrzne. Co se zalévání týče, dej pozor na to, aby byly dobře odváděné, a v zimě vůbec nezalévej. Slunce milují, tak je dej na co nejsvětlejší místo, ale v létě si dej pozor na přímé slunce, aby se nespálily. Půda by měla být speciální pro sukulenty a kaktusy, aby dobře odvodňovala. Takže jo, dá se to, jen se musíš víc informovat a dávat pozor na podmínky. Zkus to, třeba tě překvapí, jak krásný kaktusy dokážou být!

126 slov
1.3 minut čtení
7. 7. 2024
Božena Kubíčková

Kaktusy se dají pěstovat i v kontinentálním klimatu, ale je to trochu složitější. Některé odolnější druhy, jako třeba kaktus Echinocactus nebo Opuntia (neboli nopál), zvládnou sníh a mráz, takže se můžeš pokusit je zasadit ven. Ale pozor, citlivější kaktusy to nezvládnou a v zimě by mohly umřít. Měl bys je chránit před mrazem, ideálně je na zimu přenést dovnitř nebo aspoň zakrýt. Co se týče zalévání, tak v zimě s ním opatrně, kaktusy mají raději sucho. A jasné světlo je pro ně důležitý, takže je dej na slunné místo. Půda musí být dobře propustná – ideálně směs písku a hlíny. V podstatě, i když to není jednoduchý, můžeš mít hezký kaktusy i tady, chce to jen vědět, jak na to.

120 slov
1.2 minut čtení
3. 7. 2024
Kristýna Jirásková
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Mořské klima vs. kontinentální klima: Jak ovlivňuje růst těchto rostlinPorovnání vlivu mořského a kontinentálního klimatu na výběr a růst exotických rostlin v různých typech zahrad, včetně tipů pro zahradníky.
1000 slov
10 minut čtení
23. 12. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky