Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny se nejlépe daří u moře?

Jaké rostliny se nejlépe daří u moře?

Zajímalo by mě, jaké rostliny jsou ideální pro pěstování v přímořských oblastech. Mám na mysli takové, které zvládnou slaný vzduch a silné sluneční záření. Rád bych věděl, jestli existují nějaké specifické druhy, které jsou odolné vůči většímu množství soli v půdě a zároveň dokážou přežít i v suchých podmínkách, které u moře někdy panují. Je dobré mít na paměti, že ne všechny rostliny snášejí mořské klima stejně. Například, vícero lidí mi říkalo, že kaktusy a sukulenty by mohly být dobrou volbou, ale nejsem si jistý, zda by se jim dařilo ve vlhčím prostředí blízko vody. Také mě zajímá, jestli jsou nějaké trvalky nebo keře, které se hodí do této oblasti a co s nimi vlastně potřebujeme dělat, abychom je udrželi v kondici. Jaké máte zkušenosti vy? Co se osvědčilo vám? Rád bych slyšel o konkrétních druzích rostlin a o tom, jak je pěstujete. Děkuji.

144 slov
1.4 minut čtení
21. 6. 2024
František Maleček

U moře se daří spousta rostlinám, co zvládají sůl a slunce. Například bylinky jako rozmarýn nebo tymián jsou skvělé, odolné a navíc voňavé. Pak jsou tu i některé trvalky, co snesou sucho, jako levandule. Pokud chceš keře, tak zkus oleandr nebo třeba kustovnici, oba to zvládají a vypadají fajn. Kaktusy a sukulenty? No, ty moc ne, když je u vody vlhko, tak radši ne. Vždycky je dobrý je umístit na chráněné místo, aby je nefoukalo. Co se týče péče, tak u těchto rostlin moc zalévání nepotřebuješ, stačí občas prohrabat půdu a odstranit plevel. Písek do půdy taky pomůže. Takže pokud hledáš něco nenáročného na údržbu, choď do těchhle druhů.

109 slov
1.1 minut čtení
10. 1. 2025
Bedřich Vrba

Takže, co se týče rostlin, co vydrží mořské klima, tak bych doporučil pár druhů. Například levandule je super, hodně slunce a má ráda sucho. Dobře snáší i slanější vzduch. Potom tu máme různé druhy rozmarýnu, ten je taky skvělej a navíc voňavej.

Když se podíváš na keře, tak s těma bylinkama určitě zkus i tymián nebo šalvěj. Ty jsou taky dost odolný a pěkně kvetou. Kaktusy a sukulenty jako takový obecně moc nemusí vlhkost, ale pokud jsou na místě, co je chrání před větrem a mají dobré drenáže, mohly by zvládnout i to mořský prostředí.

Co se týče údržby, tak v podstatě stačí pravidelně zalévat (ale ne moc) a občas přihnojit. Taky je fajn je chránit před silným větrem. Tak zkus tyhle rostliny a uvidíš, jak se jim povede.

129 slov
1.3 minut čtení
23. 12. 2024
Bedřich Vrba
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Mořské klima vs. kontinentální klima: Jak ovlivňuje růst těchto rostlinPorovnání vlivu mořského a kontinentálního klimatu na výběr a růst exotických rostlin v různých typech zahrad, včetně tipů pro zahradníky.
1000 slov
10 minut čtení
23. 12. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky