Kdy bych měl vyměnit substrát kaktusu?
Přemýšlím, jestli je správný čas vyměnit substrát mým kaktusům. Poslední dobou jsem si všiml, že se mi zdá, že některé rostlinky nejsou tak vitální jako dřív, a to mě dost znepokojuje. Mám je už skoro rok v tom samém substrátu a říkal jsem si, jestli by to nemohlo mít vliv na jejich zdraví. Jaké jsou vlastně příznaky, podle kterých bych poznal, že nastal čas na výměnu substrátu? Měli bychom to dělat pravidelně, nebo záleží na konkrétním druhu kaktusu? Zajímalo by mě také, jaký substrát je nejlepší pro různé kaktusy. Je lepší používat speciální směsi určené pro sukulenty, nebo mohu použít běžnou zeminu s nějakými úpravami? A co hnojení? Je třeba hnojit ihned po výměně substrátu nebo raději počkat? Vím, že různé druhy kaktusů mají různé potřeby, ale rád bych měl nějaký obecný přehled. Jak často bych měl kontrolovat kořeny a zda se neobjeví nějaké známky hniloby? Někdy mám pocit, že je toho tolik, co potřebuju vědět a bojím se udělat nějakou chybu. Takže když se chystám vyměnit substrát, co všechno bych měl mít na paměti? Snad se někdo zkušenější podělí o své rady a tipy.