Meskalin.cz/Fórum/Kdy bych měl vyměnit substrát kaktusu?

Kdy bych měl vyměnit substrát kaktusu?

Přemýšlím, jestli je správný čas vyměnit substrát mým kaktusům. Poslední dobou jsem si všiml, že se mi zdá, že některé rostlinky nejsou tak vitální jako dřív, a to mě dost znepokojuje. Mám je už skoro rok v tom samém substrátu a říkal jsem si, jestli by to nemohlo mít vliv na jejich zdraví. Jaké jsou vlastně příznaky, podle kterých bych poznal, že nastal čas na výměnu substrátu? Měli bychom to dělat pravidelně, nebo záleží na konkrétním druhu kaktusu? Zajímalo by mě také, jaký substrát je nejlepší pro různé kaktusy. Je lepší používat speciální směsi určené pro sukulenty, nebo mohu použít běžnou zeminu s nějakými úpravami? A co hnojení? Je třeba hnojit ihned po výměně substrátu nebo raději počkat? Vím, že různé druhy kaktusů mají různé potřeby, ale rád bych měl nějaký obecný přehled. Jak často bych měl kontrolovat kořeny a zda se neobjeví nějaké známky hniloby? Někdy mám pocit, že je toho tolik, co potřebuju vědět a bojím se udělat nějakou chybu. Takže když se chystám vyměnit substrát, co všechno bych měl mít na paměti? Snad se někdo zkušenější podělí o své rady a tipy.

185 slov
1.9 minut čtení
13. 9. 2024
Karolína Tomešová

Jasně, substrát kaktusu bys měl vyměnit, když už máš rostliny skoro rok v tom samém. Značky, že je čas na výměnu, jsou třeba hniloba kořenů, žloutnutí nebo usychání kaktusu, nebo když substrát ztrácí strukturu a drží vodu. Obecně se doporučuje měnit substrát každé 1-2 roky, ale to fakt záleží na druhu a jak s nimi zacházíš.

Pro kaktusy je nejlepší použít směsi určené přímo pro sukulenty. Můžeš si pořídit hotový substrát nebo si namíchat vlastní s přídavkem perlitu nebo hrubého písku pro lepší odvodnění. Běžná zemina není ideální, protože může zadržovat vlhkost a to kaktusům neprospívá.

Hnojení po výměně substrátu? No, doporučuje se počkat pár týdnů, aby si kořeny zvykly na nový substrát, pak můžeš začít hnojit. Co se týče kontrolování kořenů, tak to je dobrý nápad při každé výměně substrátu. Jestliže najdeš nějaké hnilobné kořeny, radši je ořízni a dej do suchého substrátu.

Takže shrnuto: sleduj příznaky jako útlum růstu, kontroluj kořeny při přesazování a používej správný substrát. Hlavně nezapomeň na odvodnění!

160 slov
1.6 minut čtení
19. 10. 2024
Richard Macháč

Jasně, vyměnit substrát je dobrý nápad, když už rosteš kaktusy tak dlouho. Příznaky, že bys měl něco udělat, jsou třeba zpomalený růst nebo žloutnutí. Obecně se doporučuje měnit substrát zhruba každé 1-2 roky, ale záleží na druhu a podmínkách. Kaktusy potřebují dobře odvodněný substrát, takže nejlepší jsou speciální směsi pro sukulenty. Když už to děláš, tak klidně můžeš přidat trochu písku nebo perlitu do běžné zeminy, aby to bylo vzdušnější. Hnojení po výměně substrátu není nutné hned, radši počkej pár týdnů, aby se kořeny trochu usadily. Kontrolovat kořeny bys měl pravidelně, hlavně na známky hniloby – tmavé nebo měkké části jsou špatný znamení. Takže hlavně klid, dej pozor na to jak reagujou a uvidíš, co bude nejlepší.

117 slov
1.2 minut čtení
28. 11. 2024
Anna Kopecká
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Kdy a jak měnit substrát vašich rostlin?Objevte tajemství správné péče o rostliny a naučte se, kdy a jak měnit substrát pro maximální vitalitu vašich zelených přátel.
1000 slov
10 minut čtení
3. 3. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky