Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro exotické rostliny?

Jaký substrát je nejlepší pro exotické rostliny?

Zajímalo by mě, jaký substrát je vlastně nejlepší pro pěstování exotických rostlin. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, ale nevím si rady s tím, co by pro ně bylo ideální. Slyšel jsem o různých typech substrátů, jako jsou směsi s perlitem, rašelinou nebo třeba kokosovým vláknem. Také mě zajímá, jestli se tyto substráty liší podle toho, jaké konkrétní druhy pěstuju. Mám rád třeba epifytické rostliny nebo tropické druhy a docela bych chtěl vědět, jestli potřebují něco speciálního. Je důležité sledovat pH substrátu nebo se soustředit spíš na to, jak dobře drží vlhkost? A co drenáž? Je dobré mít na dně květináče nějaké kamenivo nebo je to zbytečné? Taky by mě zajímalo, jestli se dá nějakým způsobem vylepšit běžný substrát pro pokojové rostliny, které jsem si koupil v obchodě. Mohli byste mi prosím poskytnout nějaké tipy a zkušenosti? Dík moc!

139 slov
1.4 minut čtení
28. 7. 2024
Štěpán Janků

Pokud jde o exotické rostliny, tak substrát fakt záleží na konkrétním druhu. Pro kaktusy a sukulenty je nejlepší směs s dobrým odvodněním. Můžeš zkusit směs s perlitem nebo pískem, to pomáhá, aby se voda neudržovala moc dlouho. Rašelina je fajn, ale moc zadržuje vlhkost, takže opatrně. Kokosový substrát může být taky zajímavý, ale zase záleží na tom, jaký máš druhy.

Epifytické rostliny potřebují vzdušnější substrát, takže něco jako orchidejní směs by bylo ideální. Tam se zaměř na dobrou drenáž. Dno květináče s kamenivem je většinou dobrý nápad, aspoň to pomůže s odvodněním.

Sledovat pH se moc nemusíš, spíš si dej pozor na vlhkost a jak rychle substrát schne. Pokud máš běžný substrát z obchodu, můžeš ho vylepšit přidáním perlitu nebo písku pro lepší drenáž. Takže se neboj experimentovat a zjistit, co tvým rostlinám vyhovuje! To chce jen zkoušet a sledovat, jak reagují.

140 slov
1.4 minut čtení
9. 10. 2024
Vladimíra Chalupová

Substrát pro exotický rostliny, to je fakt důležitý. Kaktusy a sukulenty potřebujou hodně propustnou směs, takže ideální je nějaká s perlitem nebo pískem. Rašelina moc nedrží vodu, takže na tyhle rostliny se nehodí. U epifytů jako orchideje nebo bromélie je dobrý mít substrát s kokosovým vláknem a kousky kůry, aby to dobře dýchalo.

Drenáž je zásadní! Určitě dej na dno květináče nějaké kamenivo nebo keramzit, to pomůže odvést přebytečnou vodu. Co se týče pH, většinou to není tak kritické, spíš se soustřeď na to, aby substrát nebyl moc mokrý.

Pokud chceš vylepšit běžný substrát, můžeš do něj zamíchat perlit nebo písek, aby byl lehčí a vzdušnější. Zkusit můžeš i převzít kousek z přírody - třeba z lesního podloží, ale dávej bacha na škůdce. Tak hodně štěstí s tvýma rostlinama!

129 slov
1.3 minut čtení
14. 4. 2024
Eliška Vlková
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Kdy a jak měnit substrát vašich rostlin?Objevte tajemství správné péče o rostliny a naučte se, kdy a jak měnit substrát pro maximální vitalitu vašich zelených přátel.
1000 slov
10 minut čtení
3. 3. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky