Meskalin.cz/Fórum/Jak moc světlo potřebují kaktusy, když je pěstuju v deštném lese?

Jak moc světlo potřebují kaktusy, když je pěstuju v deštném lese?

Přemýšlím o tom, jaké světelné podmínky jsou ideální pro kaktusy, když je mám v deštním lese. Vím, že tyto rostliny obvykle milují slunce a horko, ale jak to vlastně funguje ve vlhkém prostředí plném stínu? Mám strach, že pokud jim nedám dostatek světla, tak mi uhynou, ale taky se bojím, že pokud je dám na přímé slunce, tak se spálí a budou mít problém s vlhkostí. Mám doma sice nějaké okno, ale pořád tam padá tolik stínů z okolních stromů. Jakým způsobem tedy můžu zajistit, aby dostaly kaktusy to správné množství světla? Myslíte, že by mi pomohly nějaké umělé lampy nebo LED osvětlení? Jaké druhy kaktusů by mohly být odolnější vůči nižšímu osvětlení? Když jsem se o kaktusech dočetla, tak jsem slyšela něco o tom, že některé druhy dokážou přežít i ve stínu, ale nevím přesně, co to všechno obnáší. Zkrátka by mě zajímalo, co všechno bych měla vzít v úvahu při pěstování kaktusů v takových podmínkách. Jak moc je vlastně to světlo důležité a co všechno bych měla sledovat? Je to vlastně možné pěstovat kaktusy v deštném lese a mít z toho úspěch?

184 slov
1.8 minut čtení
16. 12. 2023
Rudolf Novotný

Kaktusy většinou potřebují fakt hodně světla, ideálně přímé slunce. V deštném lese to ale může být problém, protože tam je spousta stínu a vlhkosti. Kaktusy se sice adaptovaly na různé podmínky, ale většina z nich bude mít potíže, když nejsou vystaveny dostatku světla. Zkus je mít u okna, co nejblíže k tomu světlu, co tam je. Pokud je tam stále moc stínu, možná bych doporučil umělé osvětlení jako LED lampy - ty jsou dobré, protože mají nízkou spotřebu a některé modely mají spektrum vhodné pro rostliny. Vybírej si odolnější druhy kaktusů, třeba echinopsis nebo některé opuncie, ty zvládnou i mírné snížení světla. Důležité je ale sledovat jak rostou – pokud začnou celkově slábnout nebo se vytahovat za světlem, asi to nebude stačit. Takže jo, jde to pěstovat v deštném lese, ale chce to dobrou strategii ohledně světla a vlhkosti.

139 slov
1.4 minut čtení
29. 1. 2022
Antonín Král

To je fakt zajímavá otázka. Kaktusy obvykle potřebují hodně světla, ideálně kolem 10-12 hodin denně, ale v deštném lese to může bejt problém. Pokud máš okno, zkus je tam dát, i když to nebude úplně ideální. Můžeš taky vyzkoušet umělé osvětlení, LED lampy jsou super na to, dají se nastavit tak, aby svítily dostatečně dlouho a intenzivně.

Některé kaktusy jako třeba Echinopsis nebo Gymnocalycium snášejí mírný stín lépe než jiný, takže by mohly být vhodné pro tvé podmínky. Sleduj, jak reagují – jestli začnou slábnout nebo ztrácet barvu, tak prostě potřebují víc světla. Hlavně se vyhnout přímému slunci na hodně hodin, to by je mohlo spálit. Vlhkost taky hraje roli – kaktusy nemají rády moc vlhko a špatnou cirkulaci vzduchu. Takže zkus najít místo s dobrou ventilací a možná je občas otřít od prachu, aby mohly dýchat.

Pěstovat kaktusy v deštném lese není nemožný, ale chce to trošku experimentování a pozorování. Takže hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
5. 8. 2022
Miroslav Kysela
Meskalin.cz/Články/Kaktusy a souvislost s týdny rain forestu
Vliv světelných podmínek deštného lesa na růst kaktusůProzkoumejte fascinující vliv světelných podmínek deštného lesa na fotosyntézu a růst kaktusů. Objevte, jak stín a intenzivní světlo ovlivňují tyto un...
1000 slov
10 minut čtení
11. 8. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky