Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Zajímalo by mě, jaký substrát je vlastně ten nejlepší pro kaktusy. Mám doma pár krásných kousků a chci se ujistit, že mají ideální podmínky pro růst. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují specifickou směs, ale nejsem si jistý, co všechno by měl substrát obsahovat. Je lepší použít nějaký komerčně dostupný substrát určený přímo pro sukulenty, nebo je lepší si ho namíchat sám? Pokud ano, co všechno do něj vlastně přimíchat? Četl jsem o různých přísadách jako je písek, perlit nebo třeba drcený kámen, ale nevím, kolik čeho by mělo být. A co třeba hygroskopická schopnost substrátu? Jak moc by měl být propustný? Mám obavy, aby mi kaktusy nezahnívaly, když to přehním s zálivkou. A co se týče pH – je to důležité? Měl bych substrát nějak testovat předtím, než do něj kaktusy dám? Můžete mi doporučit nějaké konkrétní směsi nebo značky, které fungují dobře? Díky moc za jakékoli rady.

148 slov
1.5 minut čtení
7. 7. 2024
Natálie Richterová

Takže kaktusy potřebují fakt specifickej substrát, to je jasný. Je dobrý, když je to něco hodně propustnýho, aby voda moc nezůstávala. Můžeš zkusit namíchat klasickou směs – třeba jedna část zahradnického substrátu, k tomu dvě části písku a jednu část perlitu nebo lávového kamene. Dobrý poměr, co? Ten perlit nebo hrubý písek jim pomůže s odvodněním.

Jestli chceš něco komerčního, tak hledej substrát přímo pro sukulenty nebo kaktusy, většinou už to mají namíchaný jak potřebujou. Když si to mícháš sám, tak se neboj experimentovat. Co se týče pH, většina kaktusů preferuje spíš kyselější až neutrální půdu, ale nemusíš to nějak extra testovat, prostě se snaž držet zdravého rozumu. Na přelévání si dávej bacha, radši kaktusy nech vyschnout než abys je moc zalíval. Takže jo, propustnost je klíčová a hlavně si dej pozor na zálivku.

134 slov
1.3 minut čtení
13. 12. 2024
Jindřich Volf

Kaktusy potřebujou dost vzdušný substrát, aby jim kořeny nezahnívaly. Můžeš si namíchat směs z pískového substrátu, perlitu a trochy kompostu. Tak 50% písku, 30% perlitu a 20% kompostu je fajn. Písek zaručí dobrou drenáž, perlit pomůže se vzdušností a kompost dodá živiny. Někdo dává ještě drcený kámen na dno květináče – to je taky dobrý nápad. Co se týče pH, většina kaktusů má ráda lehce kyselou až neutrální půdu, ale to moc neřeš, pokud nebudeš pěstovat nějaký specifický druh. Komerční substráty pro sukulenty jsou taky ok, ale dej si pozor na ty, co jsou moc „těžký“ nebo zadržujou vodu. Hlavně nezapomínej na dobré odvodnění a zálivku dělej až když substrát dobře uschne. Jo a snaž se moc neexperimentovat s hnojením – kaktusy toho moc nepotřebujou.

125 slov
1.3 minut čtení
27. 11. 2024
Miroslava Hlaváčová
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Proč je správná volba substrátu klíčová pro úspěšné pěstování exotických rostlin?Zjistíme, jak substrát ovlivňuje zdraví exotických rostlin a jak vybrat ten správný pro různé druhy.
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky