Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty v běžné zemině?

Můžu pěstovat sukulenty v běžné zemině?

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli je možné pěstovat sukulenty v obyčejné zahradní zemině. Mám doma pár rostlinek, které jsem dostala jako dárek, ale nikdy jsem je nepěstovala a tak se snažím zjistit, co by pro ně bylo nejlepší. Když se dívám na různé články a videa o péči o sukulenty, zdá se, že většina lidí doporučuje nějaké speciální substráty nebo směsi. To mě dost mate, protože na zahradě mám hromadu normální zeminy a nechci utrácet za něco, co možná nepotřebuju. Mám obavy, že když je dám do té běžné země, tak uhynou nebo budou mít nějaké problémy. Jak to vlastně je? Jak moc je důležité mít pro sukulenty speciální substrát? A co když tu obyčejnou zeminu smíchám s pískem nebo perlitem? Pomůže to odvodnění? Děkuji za odpovědi a rady!

130 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Milan Doležal

Pěstování sukulentů v obyčejné zahradní zemině může být problém, protože ta je většinou moc těžká a zadržuje vodu. Sukulenty potřebují hodně drenážní substrát, aby se vyhnuly hnilobě kořenů. Pokud chceš použít tu zeminu, smíchej ji s pískem, perlitem nebo drceným štěrkem. To pomůže zlepšit odvodnění a vzdušnost. Ale stejně, pokud můžeš, doporučuju koupit nějaký hotový substrát pro sukulenty nebo kaktusy, ten je vyloženě navržený pro tyhle rostliny. Jinak bys mohla mít problém s jejich růstem a zdravím.

77 slov
0.8 minut čtení
29. 4. 2024
Hana Dušková

Jasně, rozumím tvému dilematu. Sukulenty jsou fakt odolný rostliny, ale běžná zahradní zemina pro ně úplně ideální není. Obvykle je moc těžká a zadržuje vodu, což sukulenty nemají rády. Když je dáš do obyčejné země, může se stát, že začnou hnít, hlavně když je přeliješ. Smíchat tu zem s pískem nebo perlitem je dobrý nápad! Tím zlepšíš odvodnění a pomůžeš, aby kořeny měly víc vzduchu. Takže klidně experimentuj a uvidíš, jak se jim povede. Neboj se toho, pokud to budeš hlídat, tak by to mohlo fungovat.

86 slov
0.9 minut čtení
15. 4. 2024
Martina Šindelářová
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Proč je správná volba substrátu klíčová pro úspěšné pěstování exotických rostlin?Zjistíme, jak substrát ovlivňuje zdraví exotických rostlin a jak vybrat ten správný pro různé druhy.
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky