Meskalin.cz/Fórum/Jak správně umístit kaktus pro dostatek světla?

Jak správně umístit kaktus pro dostatek světla?

Přemýšlím, jak nejlépe umístit svůj kaktus, abych mu zajistil co nejvíce světla, ale zároveň ho nechci spálit. Mám doma několik různých druhů, některé menší a jiné větší, a chci se ujistit, že každý z nich dostane tu správnou dávku slunečního svitu. Jak to udělat? Je lepší umístit je na okno obrácené na jih, nebo raději na západní stranu? Co když mám okna s roletami nebo závěsy? Měl bych je odsunout dál od skla, nebo naopak blíž? A co v zimě, kdy slunce svítí jinak? Mám je přesunout blíž k oknu nebo je nechat na místě? Myslím na to, jestli by byl dobrý i rostlinný světlo, pokud bych měl kaktusy v místnosti, kde je méně přirozeného osvětlení. Kdybych použil umělé světlo, kolik hodin denně by to mělo svítit? Jak poznám, že kaktus dostává dostatek světla? Někdo říká, že by měl mít hezkou zelenou barvu a růst do výšky, ale co když začíná žloutnout nebo se zdá zpomalený? Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s umístěním kaktusů ve vašich domovech?

170 slov
1.7 minut čtení
10. 2. 2024
Ludmila Němcová

Tady je pár tipů, co se týče umístění kaktusů. Pokud máš okno na jih, to je ideální, protože kaktusy milujou slunce. Ale dej pozor na přímé sluneční světlo, zvlášť v létě, aby se nespálily. Západní okno je taky fajn, ale může to být trochu slabší. Pokud máš rolety nebo závěsy, zkus je nechat otevřené, aby kaktusy měly víc světla. Odsunout od skla? Záleží na tom, jak moc hřeje – obvykle blíž je lepší, ale opatrně s intenzivním sluncem. Zimní slunce je slabší, tak je klidně přesuň blíž k oknu, ať to mají příjemné.

Rostlinné světlo je super volba, když máš málo přirozeného osvětlení. Snaž se svítit tak 12-16 hodin denně. Pokud kaktus začne žloutnout nebo se mu nedaří, tak to většinou znamená málo světla nebo špatnou zálivku. Kaktusy by měly mít svěží zelenou barvu a růst, pokud jsou spokojené. Sleduj je – pokud jsou „pohublé“ nebo se kroutí, chtějí víc světla. Takže trochu experimentuj a uvidíš, co jim sedí nejvíc.

160 slov
1.6 minut čtení
18. 10. 2024
Ivana Hrubá

Tak jo, co se týče umístění kaktusů, já bych asi doporučil jih nebo západ. Jih je super, protože máš víc sluníčka, ale pozor na spálení! Když máš okna s roletama, tak je dobrý je mít trochu otevřený nebo aspoň polovičně, aby to světlo procházelo. Pokud máš kaktus blízko skla, tak to taky závisí na tom, jak moc slunce svítí – v létě může být blíž, ale v zimě bych to dal radši dál. Zima je tricky, slunce je slabší, tak se neboj je přisunout blíž ke sklu.

Pokud máš méně přirozeného světla, tak umělé světlo může být dobrý nápad. Tak 12-14 hodin denně by mohlo stačit. Kaktusy by měly být pěkně zelené a zdravé. Když začnou žloutnout nebo se kroutit, může to znamenat, že jsou pod tlakem – buď málo světla nebo moc vody. Takže sleduj, jak vypadají a zkus to ladit podle toho.

Mám pár kaktusů doma a taky jsem si tím prošel – nejlepší je experimentovat a koukat na ně jak reagují.

164 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2024
Matěj Slavík
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Jak zajistit správné osvětlení pro exotické rostliny v interiéruNaučte se, jak správně osvětlit exotické rostliny ve vašem domově, abyste se vyhnuli častým chybám a zajistili zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
10. 7. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky