Meskalin.cz/Fórum/Žluté listy na rostlinách - co s tím?

Žluté listy na rostlinách - co s tím?

Mám doma několik rostlin, které vždycky krásně prosperovaly, ale teď se mi začaly objevovat žluté listy. Nechápu, co se děje! Může to být něco s půdou nebo zaléváním? Když jsem zkoušel zkontrolovat vlhkost, tak mi přišlo, že je všechno v pořádku. Mám je na slunném místě, ale jaksi se zdá, že to není dost. Je možné, že by mohly mít nějakého škůdce nebo něco jiného? Četl jsem o různých příčinách, jako je přemokření, nedostatek živin nebo dokonce i nemoc. Jak poznat, co je špatně? Měl bych přidat nějaké hnojivo, nebo naopak omezit zalévání? A co když je to jenom sezónní změna? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímhle problémem. Co děláte vy, když vám rostliny začnou žloutnout? Musím říct, že mě to dost stresuje, protože k rostlinám mám blízký vztah a nechci o ně přijít. Děkuji za všechny tipy a rady!

143 slov
1.4 minut čtení
15. 9. 2024
Jana Koudelková

Tak to znám, žluté listy jsou fakt nervy. Může jich být víc důvodů. První věc, co bych zkontroloval, je zalévání. I když se ti to zdá v pohodě, tak klidně může být přemokření – kořeny začnou hnít a rostlina pak žloutne. Vypusť vodu ze spodku květináče, jestli je tam.

Druhá možnost je nedostatek živin, hlavně pokud hnojíš málo nebo vůbec. Zkus nějaké univerzální hnojivo na pokojovky, třeba na jaře a v létě by mohlo pomoct.

Jestli máš rostliny na sluníčku, tak se ujisti, že to není přímé polední slunce, které by je mohlo spálit. A taky se mrkni na škůdce, třeba mšice nebo svilušky – ty dokážou udělat paseku. Vezmi si lupenku a prohlídni lístky zespoda.

Někdy to může být i sezónní změna, ale rozhodně se snaž vše zkontrolovat. Udržuj v tom dobrý režim a uvidíš, co to udělá. Hlavně nespanikař, rostliny se většinou dají zachránit.

145 slov
1.5 minut čtení
26. 6. 2024
Viktor Bednář

Žluté listy můžou mít víc příčin, tak se na to pojďme podívat. První věc, co bych zkontroloval, je zalévání – přemokření nebo naopak nedostatek vody může způsobit žloutnutí. Zkus zjistit, jestli nejsou kořeny mokré a jestli půda nesmrdí. Pokud jo, tak je lepší nechat je víc vyschnout mezi zaléváním.

Pak taky zvaž hnojení. Možná jim chybí nějaké živiny, obzvlášť pokud máš rostliny v květináčích delší dobu bez hnojiva. Takže lehké hnojení by mohlo pomoct. A pozor na to slunce – některé rostliny potřebují víc světla, zatímco jiné ho snášejí líp ve stínu. Taky si dej pozor na škůdce – zkontroluj listy zespoda, jestli tam nejsou nějaký pavoučci nebo mšice.

Někdy to může být prostě sezónní změna, ale když vidíš větší problém, tak to chce jednat. Zkus najít rovnováhu v těchto věcech a uvidíš, co se stane.

136 slov
1.4 minut čtení
16. 5. 2024
Matěj Kříž
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Jak se vyhnout škůdcům na exotických rostlinách: Prevence a řešení problémůTipy a triky, jak chránit vaše vzácné exotické rostliny před škůdci a problémy, které mohou způsobit.
1000 slov
10 minut čtení
11. 8. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky