Meskalin.cz/Fórum/Jak klima ovlivňuje péči o sukulenty?

Jak klima ovlivňuje péči o sukulenty?

Zajímá mě, jak moc místní klima ovlivňuje péči o sukulenty. Mám doma pár kousků, které se mi zdají být v pořádku, ale občas mám pocit, že by mohly prospívat víc. Žiji v oblasti s dost vysokou vlhkostí a občas i deštěm a nevím, jestli to má nějaký vliv na to, jak je zalévat nebo na jejich růst. Myslím, že bych měl vědět, jestli je lepší je mít venku na slunci nebo raději v nějakém zastíněném prostoru. Taky se mi stává, že během chladnějších měsíců některé rostliny začnou vypadat dost slabě. Jak moc je důležité sledovat teplotu a vlhkost vzduchu? Máte někdo zkušenosti s tím, jak sukulenty reagují na změny klimatu? Co třeba přílišné sluneční záření versus nedostatek světla? Vím, že každá rostlina je jiná, ale zajímalo by mě víc názorů a zkušeností od vás ostatních. Jaké máte tipy na péči o sukulenty ve vlhkém a teplém klimatu? A co byste doporučili v případě, že bych chtěl pěstovat nějaké vzácnější druhy? Jak moc hraje roli místní klima v jejich úspěšném pěstování?

170 slov
1.7 minut čtení
24. 4. 2023
Filip Rozsypal

Klima fakt dost ovlivňuje péči o sukulenty. Vlhkost je velký téma – většina sukulentů má ráda sucho, takže pokud máš moc vlhko, může to vést k hnilobě kořenů. Zkus je zalévat míň, než jsi zvyklý. Co se slunce týče, většina sukulentů potřebuje hodně světla, ale v příliš horkém a slunečném místě můžou spálit listy, tak je dobrý najít nějaký kompromis. Pár hodin slunce a pak trošku stínu je ideální.

Když přijde chladnější období, určitě je dovnitř, protože většina sukulentů nesnáší mráz. Teplota pod 10°C už není pro ně ideální. Sleduj i vlhkost vzduchu – když je moc vysoká, můžeš mít problém s plísněmi.

Pokud chceš pěstovat nějaké vzácnější druhy, tak si zjisti, co přesně potřebují, protože ne všechny sukulenty jsou stejné. Některé potřebujou víc péče ohledně teploty a světla. Takže hlavně zkoušet a sledovat, co funguje! A nezapomeň na dobrý substrát! Vlhké klima si žádá jinou péči než suché.

149 slov
1.5 minut čtení
7. 5. 2024
Bohuslav Šilhavý

Když máš sukulenty v oblasti s vysokou vlhkostí, tak to rozhodně hraje roli. Vlhkost může způsobit, že se ti budou snadněji kazit, protože tyhle rostliny jsou zvyklé na sušší prostředí. Zkus je mít na místě, kde je dobré odvětrávání, a dej pozor na to, aby substrát nebyl moc mokrý. Zalévat průměrně, ideálně jen když je substrát suchý. Co se slunce týče, většina sukulentů miluje hodně světla, ale přílišné přímé slunce v kombinaci s vysokou vlhkostí může vést k popáleninám. Takže je lepší najít nějaké místo, kde budou mít dost světla, ale ne úplně vystavené přímému úpalu po celý den.

Co se týká chladnějších měsíců, tak to je také problém. Většina sukulentů preferuje teplo a nižší teploty jim nesvědčí. Kdyby byla zima, tak je drž spíš uvnitř, kde bude tepleji a sušejc. Pokud chceš pěstovat vzácnější druhy, fakt bacha na vlhkost a teplotu, protože ty jsou často citlivější než běžné sukulenty. Takže sledovat počasí a přizpůsobovat péči podle toho je fakt důležitý. Nezapomínej na odvodnění – dobrý květináče s dírama jsou základ.

170 slov
1.7 minut čtení
23. 11. 2023
Anna Vyskočilová
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Vliv původního prostředí na růst a rozvoj sukulentůDetailní analýza, jak specifikace půdy a podnebí v jejich domovině ovlivňuje chování a potřeby sukulentních rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
31. 5. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky