Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o svůj první kaktus?

Jak se starat o svůj první kaktus?

Nedávno jsem si pořídil svůj první kaktus a mám z něj obrovskou radost, ale zároveň mě trápí spousta otázek. Vím, že kaktusy nejsou úplně náročné rostliny, ale co když něco udělám špatně? Jak moc vlastně zalévat, abych ho nezahubil? Mám ho dávat na slunné místo nebo spíš do stínu? Taky jsem slyšel, že je dobré je hnojit, ale nevím jak často a čím. A co teplota, snese můj kaktus i chladnější prostředí, nebo se mu v zimě radši vyhnout? Vím, že by měl mít dobrý odtok vody, ale jaký květináč je pro něj ten pravý? Mám se bát nějakých škůdců nebo chorob? Četla jsem něco o molicích a plísních, ale jak poznám, že je to na mém kaktusu problém? A ještě jedna věc, co dělat, když začne kaktus měnit barvu nebo se deformovat? Je to normální reakce nebo bych se měl obávat? Děkuju za jakoukoliv pomoc a rady, opravdu bych chtěl mít zdravý a krásný kaktus.

156 slov
1.6 minut čtení
12. 12. 2023
Bohuslav Voříšek

Tak kaktusy jsou celkem v pohodě, ale pár věcí je dobrý vědět. Zalívej je fakt málo, ideálně až když je substrát úplně suchý, jinak můžeš udělat hnilobu. Slunce milujou, takže jim dej světlo, ale pozor na přímé slunce, pokud je zrovna horko. Hnojit můžeš tak jednou za měsíc během vegetačního období (jaro a léto) speciálním hnojivem na kaktusy. Teplota? Vydrží dost, ale ideálně je držet nad 10 °C v zimě. Květináč by měl mít odtokový otvor, klidně plastový nebo terakotový, hlavně ať se tam ta voda nesbírá. Škůdci jako molice nebo plíseň jsou problém, sleduj listy a stonek – pokud tam něco vidíš nebo je to jakoby lepivé nebo moučné, tak to není ok. Když mění barvu nebo deformuje se, může to bejt signál, že něco není v pořádku – buď moc vody, málo světla nebo nemoc. Takže měj oči otevřený a radši si o tom zjisti víc! Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
29. 9. 2024
Kamila Kratochvílová

Kaktusy jsou super, ale jo, chápem, že se bojíš. Zalévat je fakt opatrně. Většinou stačí jednou za 2-3 týdny, ale záleží na počasí a jak moc je teplo. Můžeš zkusit zapíchnout prst do půdy – pokud je suchá, tak je čas na vodu. Slunce milujou, takže dej kaktus na slunné místo, ale pozor na přímé polední slunce, může spálit. Co se hnojení týče, tak stačí jednou za měsíc během růstové sezony (jaro/léto) nějakým speciálním hnojivem pro sukulenty. Teplota? Většina kaktusů snese teplo, ale v zimě bys měl mít okolo 10-15 °C, to je ideál. Odkapávací otvor v květináči je nutnost, jinak ho můžeš utopit. Koupit si květináč z terakoty nebo plastu s otvorem je fajn. Škůdci a choroby – jo, občas se objeví molice nebo plíseň. Když uvidíš nějaký bílej povlak nebo malý mušíky kolem, tak to není dobrý. Když kaktus mění barvu nebo deformuje se, může být přelitý nebo málo světla. Takže sleduj ho a když budeš mít pochybnosti, dej mu víc světla a míň vody. Hlavně se nedej odradit a zkoušej to!

174 slov
1.7 minut čtení
9. 3. 2024
Bedřich Vašíček
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Nejoblíbenější kaktusy pro začátečníky: Ideální volba pro nové pěstiteleObjevte nejvíce doporučované kaktusy, které jsou ideální pro začínající pěstitele. Zjistěte, jaké specifické potřeby mají a proč byste si je měli poří...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky